Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Heilig Obstbau, Duitsland:

"Bij de onbeschermde teelt zullen er grote oogstverliezen of zelfs volledige uitval zijn"

Aan het einde van week 22 konden de eerste vroege kersen van het ras Burlat al geplukt worden aan de Bodensee. De vroege start van het seizoen wordt echter overschaduwd door de extreme weersomstandigheden met zware regenval en stormen in de eerste week van juni. "Op dit moment kan worden aangenomen dat de onbeschermde, meestal oudere planten ernstige oogstverliezen zullen lijden of zelfs volledig verloren zullen gaan. Gelukkig telen wij, net als de meeste grotere tuinbouwbedrijven aan de Bodensee, onze kersen uitsluitend onder folie, waardoor de schade aan de gewassen hooguit minimaal zal zijn. Bovendien zijn er dit jaar voor het eerst sinds 2016 geen grote vorstperioden geweest in onze regio, dus we verwachten over het geheel genomen een goede kersenoogst", meldt Thomas Heilig, fruitteler in Bavendorf en voorzitter van Obstregion Bodensee.

Het familiebedrijf teelt voornamelijk de rassen Kordia en Regina op ongeveer drie hectare. "Door de bovengenoemde vorstschade waren de volumes in voorgaande jaren niet voldoende om de retail op grote schaal te voorzien. Dit jaar zal dat waarschijnlijk anders zijn. Natuurlijk zijn we ook sterk afhankelijk van de beschikbaarheid en prijzen van importproducten. Volgens de laatste voorspellingen is er ook schade in Italië. Het belangrijkste is echter hoe groot het oogstvolume in Turkije zal zijn." Heilig benadrukt dat het voor Duitse kersentelers steeds moeilijker wordt om te concurreren met goedkope producten uit het buitenland. "Vorig jaar waren Moldavische kersen eind juli, in de laatste fase van het Duitse seizoen, verkrijgbaar in de retail. Moldavische pruimen zijn al enkele jaren op de Duitse markt, maar kersen waren nieuw, althans voor mij. Ze werden voor twee euro per kilo aangeboden. Met deze prijzen kunnen we onmogelijk concurreren."


Thomas Heilig op het podium tijdens de Fruchtwelt Bodensee 2024

De oogstvoorspellingen van vorig jaar waren in het begin allemaal "slecht en somber", vervolgt Heilig. "Uiteindelijk waren de voorraden van het late ras Regina, dat tot half augustus wordt aangeboden, veel beter dan verwacht. Er waren echter geen programma's afgesproken met de retail en dat was op zo'n korte termijn niet meer haalbaar. Deze inschattingsfout van ons als telers betekende op zijn beurt dat we de volumes helaas voornamelijk via directe verkoop en boerderijmarkten hebben moeten verkopen."


De beschermde kersenteelt van de familie Heilig

Samen met zijn zoon en toekomstige opvolger Luis teelt Thomas Heilig in totaal 15 hectare hardfruit en drie hectare pruimen en kersen. Heilig: "Als je een goede oogst hebt, is de kers winstgevender dan de appel. De appel is echter veel robuuster in de teelt en minder gevoelig voor vorst. Daardoor zijn appeloogsten over het algemeen stabieler. We richten ons nu meer en meer op steenfruit en focussen ons op het nieuwe pruimenras Baronesse. Als dit project goed van start gaat, willen we het areaal ook graag geleidelijk uitbreiden."

Voor meer informatie:
Thomas Heilig
Heilig Obstbau
Hüttenweg 29
88213 Bavendorf, Duitsland
Tel: +49 (0)751 66966
www.heilig-obst.de

Publicatiedatum: