Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nood aan klonen van clementines of mandarijnen die de markt kunnen verruimen"

"Helaas is de opleving van de afzet van de middellate rassen ook dit keer uitgebleven", aldus Francesco Paolo Gallo, directeur van Comercial Gallo en voorzitter van Club Linbo, over de afzet van Italiaans citrus.

In de streek rond Tarente verschilde de opbrengst in 2023/24 niet veel van die van de voorgaande jaren, maar de kwaliteit is onder druk komen te staan door problemen met de watervoorziening en op fytosanitair vlak. Van december tot half januari is de consument gewend aan citrus dat niet lang houdbaar is en dat niet meer dan een euro per kilo mag kosten. Dit resulteert in een telersprijs van onder de €0,30 per kilo voor fruit met een diameter van meer dan 55 mm.

"Het grootste probleem is dat meestal, maar 50% van de clementines afkomstig van traditionele klonen voldoet aan de marktnormen. Slechts een paar zeer goede telers slagen erin toch een grotere pack-out te realiseren", zegt de directeur van dit bedrijf uit Apulië.

Citrusbomen worden gerooid

Begin januari opent zich een heel ander marktlandschap: de consument laat de Comune clementine links liggen en kiest voor de latere premiumrassen, wetende dat er meer betaald moet worden voor een langere houdbaarheid. Maar dat betekent dus ook dat er minder fruit moet worden weggegooid. "Juist aan dit segment hebben we gewerkt", zegt Gallo, "om in Italië nieuwe clementine- of mandarijnenklonen te ontwikkelen voor het late premiumsegment. Met Leanri, Tang Gold, Nadorcott en Orri hebben we vier variëteiten die een brede afzetkalender bestrijken, van januari tot en met april."

Leanri mandarijnen

Voor Gallo is rassenvernieuwing noodzakelijk op basis van beter presterende, stabiele en homogene klonen of afgeleiden van de Comune clementine. "We staan op het punt om een vroeg ras in Italië te introduceren, maar ook klonen voor oogst in november, vóór de Comune clementine op de markt komt. Het zijn innovaties die het inkomen van de telers kunnen verhogen. We proberen de best presterende rassen te selecteren, die weinig gewasbescherming nodig hebben tegen de toenemende problemen als gevolg van klimaatverandering. Dat is een noodzakelijke voorwaarde, gezien het verbod op het gebruik van heel wat gewasbeschermingsmiddelen. We kijken ook goed wat de limiet is voor de verkoop van licenties om een situatie van overaanbod te vermijden en de telers een winstgevende activiteit te kunnen garanderen. Ik heb er vertrouwen in dat citrustelers hun brood kunnen blijven verdienen in de toekomst, maar rassenvernieuwing is noodzakelijk. Als de regionale overheid meer aandacht had voor deze kwestie en de bedrijven op een concrete manier hielp, zouden we al veel verder staan in het bereiken van onze doelen."

Van de tien bedrijven die in innovatie van citrus investeren, komen er zeven uit andere sectoren (in de eerste plaats druiven), legt Francesco Gallo uit. "Slechts drie bedrijven zijn al citrustelers die zich innovatieve investeringen kunnen veroorloven. De rest heeft niet de middelen om de zware investeringen aan te kunnen die nodig zijn om hun omzet en de marges te verhogen. We staan op een punt van 'no return'."

Nieuwe aanplanten van Leanri-mandarijnen

"Ik denk dat de overheid, op alle niveaus, op de hoogte moet blijven van de nieuwe rassenvoorstellen, want ze lijken er zich niet bewust van te zijn. Zelfs vandaag de dag worden plattelandsontwikkelingsprogramma's nog steeds doorgesproken op basis van tabellen met rassen die al 30 jaar niet meer geteeld worden. Daardoor behoren de royalty's die op sommige veelbelovende citrusrassen rusten niet tot de kosten waarvoor subsidies mogelijk zijn, terwijl die licentierechten tot 70% van de investering kunnen uitmaken. Dit onbegrip vanuit de overheid is onaanvaardbaar en uiterst gevaarlijk voor de hele Italiaanse citrussector. Het risico bestaat dat de bedrijven niet meer concurrerend zijn. En hoewel een teler van nature trots is – hij wil van niemand iets – vraagt hij vandaag de dag echter om hulp om de nieuwe generaties een toekomst te geven door van de citrusteelt weer een winstgevende activiteit te maken, en niet alleen een passie. Want met alleen maar de liefde voor het vak voed je natuurlijk geen families", besluit Francesco Gallo.

Voor meer informatie:
Comercial Gallo Srl
Sp 103 c.da Furnoli
74016 Massafra (Tarente) – Italië
Tel: +39 336 828235
[email protected]
comercialgallo.com

Publicatiedatum: