Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel telers in Zuid-Brazilië niet gemotiveerd om te herplanten na overstromingen

De extreme regenval en overstromingen in het zuiden van Brazilië vorige maand, vooral in Rio Grande do Sul, vielen samen met de laatste vruchtfase van belangrijke citrusrassen, zoals de bergamot Caí, Ponkan en Pareci, waarvan de oogst aan de gang was.

Volgens een rapport dat op 4 juni werd vrijgegeven door Emater-RS, ging meer dan 103.000 ton bergamot en sinaasappelen verloren door meer dan 7.200 telers in de staat. In veel boomgaarden was de grond niet alleen doordrenkt veroorzaakt door overstromingen en afvloeiing van rivieren, maar ook door meerdere dagen zware regenval.

De slechte klimaatomstandigheden zorgden ervoor dat er onvoldoende zuurstof in de bodem beschikbaar was, wat leidde tot zuurstoftekort (hypoxie) in de wortels van de planten. Hierdoor ontstonden er abscisielagen (weefseldood), wat de productie van ethyleen stimuleerde en fysiologische schade aan de planten veroorzaakte, zoals het afvallen van vruchten. Bovendien droeg de abrupte temperatuurdaling bij tot de intensiteit van deze teeltverliezen.

Hoewel de verliezen van het huidige citrusseizoen zeker zorgwekkend zijn, maakt Luis Bohn, technisch assistent manager van Emater/RS-Ascar, zich echter zorgen over een andere factor: de motivatie van de telers.

"De afgelopen week heb ik verschillende telers ontmoet en ik merkte dat er een gebrek aan motivatie is bij veel telers, ook bij diegenen die druiven en citrus telen," zegt Bohn.

Motivatie, zegt hij, is een belangrijk element in elke teelt. De telers kijken naar de kwestie van het land en of het de moeite waard is om te telen, herbeplanten, enz.

Volgens Bohn had Rio Grande do Sul vorig jaar elf klimaatgebeurtenissen die de gewassen negatief beïnvloedden. Door deze laatste gebeurtenis, die het grootste deel van de staat heeft getroffen, overwegen veel telers om de locatie van hun teelt te veranderen of zelfs helemaal te stoppen met telen.

"Dit wordt onze grootste taak, want een teler die minder gemotiveerd is, doet er langer over om beslissingen te nemen. Ze plannen niet en voor de teelt is planning nodig", zegt Bohn en hij voegt eraan toe: "De teelt zal niet succesvol zijn als een teler naar zijn boomgaard kijkt en er niet aan wordt herinnerd dat hij die eind juli moet snoeien."

Voor meer informatie:
Luis Bohn
Emater/RS-Ascar
[email protected]