Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extreem spinazietekort door wateroverlast en koud weer

Tholen - Wateroverlast zorgt momenteel bij veel gewassen voor grote aanvoerproblemen. Zo ook de spinazie. "Wij liggen stil en kunnen niet oogsten", vertelt Corne Broeren uit Breda, die op jaarbasis zo'n 60 hectare spinazie teelt. "Het gros van de percelen is verzopen en bovendien wil het door de kou ook nog niet groeien."

Dat laatste zorgt volgens de spinazieteler voor extra vertraging. "We hebben wel vaker veel regen of een hagelbui gehad, maar vaak konden we dan toch wel weer sneller aan de slag. Nu hebben we al vanaf vorige week dinsdag niet meer kunnen oogsten. We zitten net in de overgang van de voorjaarsrassen naar de zomerrassen. Normaal zouden we in deze tijd van het jaar in dertig dagen spinazie moeten kunnen telen, maar nu staat de spinazie al een week langer op het land."

"Een gedeelte van de spinazie hebben we om moeten rijden. Die hebben gewoon teveel water over zich heen gekregen", vertelt de teler, die zijn afnemers verleden week heeft geïnformeerd dat hij niet kan leveren. "Daar was bij mijn klanten wel begrip voor. Zij zien ook wel wat er in heel Nederland aan de hand is. Er is gewoon nauwelijks product beschikbaar, ook van importproduct hoor ik maar heel weinig. Het is gewoon te koud en te nat."

Ook teler Jacob Broersen van Mts. Broersen uit Lutjebroek heeft met dezelfde omstandigheden te kampen. "Tot op heden hebben we nog redelijk kunnen uitleveren, maar dinsdag hebben we een hele dag niks. Hopelijk kunnen we woensdag en donderdag weer mondjesmaat aan de slag. We hebben wel vaker schade gehad, maar nu is het vanaf de eerste oogst raak geweest. Voor deze week werd droog weer voorspeld, maar er is vandaag alweer 30 mm regen gevallen. De momenten van het zaaien moet je daarom echt stelen."

Toch blijft de Noord-Hollandse spinazieteler het van de positieve kant bekijken. "Het zit af en toe eens tegen, maar gelukkig zit het ook geregeld mee. Onze cyclus is kort, want de spinazieteelt is met vier weken klaar. Wij krijgen altijd weer een nieuwe kans. Dat is toch anders dan als je fruit teelt en een hagelbui over je boomgaard krijgt, dan ben je voor het hele jaar getekend. "

Diepvriesgroenteverwerker Ardo houdt zijn adem in en hoopt op een groeizame zomer en een droog najaar. "Maar voor spinazie is het nu al duidelijk dat er tekorten zullen zijn en dat lijkt ook te gelden voor erwten", vertelt Jan Hanssens bij VILT

Bij supermarkt Plus herkennen ze de problemen. En voor Albert Heijn zijn ze ook niet onbekend: ,,Het verschilt per regio voor de telers, maar het zorgt er landelijk voor dat het aanbod spinazie in de schappen niet op 100 procent ligt", zegt een woordvoerder van de supermarkt tegen het AD Een woordvoerder van Jumbo: ,,Helaas moeten wij spinazieklanten ook teleurstellen. Op dit moment hebben we vrijwel geen spinazie beschikbaar. Ik kan op dit moment nog niet laten weten wanneer er weer voldoende spinazie beschikbaar is."