Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voormalig Ekoplaza-winkelier wordt waterkersteler

Tholen – Koen Ketelaars en Bernadette Cusack zijn de nieuwe eigenaren van De Klispoel, de enige waterkerskwekerij in Nederland. De voormalig Ekoplaza-winkelier legt zich nu dus samen met zijn vrouw toe op de teelt van waterkers. "Natuurlijk verlang ik wel eens terug naar de winkel, maar wat ik hier de laatste tijd allemaal geleerd heb; dat is echt een cadeau. Ik raad iedereen aan: daag jezelf af en toe opnieuw uit. Ik denk dat een winkel runnen me niet meer zoveel voldoening had kunnen geven als dit nu doet", aldus Koen.

Koen en Bernadette bij de ondertekening

Hij geeft aan dat het bedrijf al een tijdje te koop stond, toen hij de advertentie las. "Op 10 juni 2023 zag ik het bedrijf in Ubbergen te koop staan. Ik wist meteen welk bedrijf het was en zei tegen Bernadette: 'Dit gaan wij doen'. Het heeft vervolgens best een tijd geduurd, maar vanaf het eerste moment wist ik dat het goed zou komen. Dat we dicht bij Nijmegen zo'n mooi bio-bedrijf hebben kunnen vinden is wel heel bijzonder."

In de leer bij 'waterkersautoriteit'
Koen en Bernadette hebben heel positieve reacties gekregen op de overname. "Ook hebben we veel mensen om ons heen die de benodigde expertise hebben. Dus krijgen we waar nodig de juiste hulp." Hij erkent dat het niet eenvoudig is, aangezien hij geen ervaring als teler heeft. "De bank eiste dat Ivo van Eck hier nog drie jaar zou blijven werken en daar zei hij gelukkig volmondig 'ja' tegen. Ivo is de waterkersautoriteit van Nederland en hij is nu bezig om ons alles te leren. De vorige eigenaren vinden ons heel geschikte opvolgers. We zijn heel gedreven en zeker mijn vrouw heeft heel groene vingers."

Zelf is hij verantwoordelijk voor het management en voedselveiligheid. "Er is een wereld voor me open gegaan. Als Ekoplaza-ondernemer is alles voor je geregeld. Nu ik aan de andere kant van de keten zit, zie ik hoeveel er bij komt kijken om bijvoorbeeld aan onze grootste klant Albert Heijn te mogen leveren."

Rechtstreekse levering aan 'eigen' winkel
De nieuwbakken waterkersteler levert ook zelf (voornamelijk andijvie en sla) aan zijn oude winkel, Ekoplaza Nijmegen. "Dinsdagochtend ben ik er nog geweest. Bernadette waarschuwt dan altijd dat ik niet te lang weg moet blijven, maar zodra ik klanten zie, gaat dat stuk in mij weer aan." Waarom heeft hij besloten om de winkel in 2022 te verkopen? Koen: "De Covid-periode was heel intens, maar de winkel draaide toen heel goed. Mijn broer en mede-eigenaar zei tegen mij dat dit het moment was om te verkopen, omdat hij niet dacht dat we het ooit beter zouden gaan doen. Daarnaast sta je met een winkel altijd aan en dat ging ons tegenstaan. Ik heb de winkel te koop gezet en er was zoveel belangstelling voor, dat hij zo verkocht was. Dat Berrie het over wilde nemen, voelde meteen goed en heeft de winkel ook weer verder geholpen."

Veel en goed water nodig
Hij vertelt dat de waterkersteelt relatief eenvoudig is. "Er zijn weinig tot geen ziektes, het enige gevaar zijn grote hagelstenen. Dat is de afgelopen 40 jaar maar één keer voorgekomen. Waterkers wil altijd natte voeten hebben. We hebben hier heel veel water, dus dat blijft wel stromen." De Klispoel is op een heel speciale plek gevestigd, in een natuurgebied aan de voet van de stuwwal vlakbij Nijmegen. "De waterkersteelt is hier makkelijk, omdat het water hier ontspringt. Wij hebben één van de zestien erkende bronnen die Nederland rijk is en daar telen wij onze waterkers op. Dit maakt het mogelijk om drie keer per jaar te oogsten. Je hebt echt een heel goede kwaliteit water nodig. De kwaliteit die wij leveren is zo hoog, dat vind je nergens."

Voor meer informatie:
Koen Ketelaars
De Klispoel
Kasteelselaan 2
6574 AJ Ubbergen
024 3221425
[email protected]
www.klispoel.nl