Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
David Sánchez van Marketing Pepsur (Spanje)

"We hebben er vertrouwen in dat de EU weer Schots pootgoed zal accepteren"

Britse pootgoedtelers kunnen sinds 1 januari 2021 niet meer naar de EU exporteren, nadat Brussel de toegang ontzegde voor pootaardappelen uit het VK uit bezorgdheid over fytosanitaire kwesties na de Brexit.

"In de hoedanigheid van derde land mocht het Verenigd Koninkrijk na de Brexit geen planten, zaden en ander plantaardig vermeerderingsmateriaal met een hoog fytosanitair risico meer exporteren naar de EU", zegt David Sánchez van het Spaanse Pepsur Marketing. "Maar eigenlijk is het Verenigd Koninkrijk op dezelfde manier blijven telen als voorheen, en meer specifiek Schotland, dat altijd is erkend als een uitstekende producent van pootgoed met een hoge plantgezondheid. De klimatologische omstandigheden zijn er immers uitstekend om aanvallen van bladluizen en de verspreiding van virussen tot een minimum te beperken."

"Alles wat in Schotland wordt geteeld, is basispootgoed, d.w.z. van de S- en SE-categorie, en ook vrij van veel ziekten die wel voorkomen op het Europese continent", vervolgt David. "Bij Pepsur werkten we voornamelijk met Schots pootgoed, dat zich juist onderscheidde door zijn kwaliteit en gezondheid. De afgelopen drie jaar zijn we overgeschakeld op pootaardappelen van het Europese vasteland, maar we zijn nog steeds in gesprek met verschillende instanties om te zien of we de import van Schotse pootaardappelen weer kunnen opnemen. Met het tekort aan pootaardappelen dat we dit jaar hebben gezien, zou de import van Schots product zeker welkom zijn geweest. Europatat, de gesprekspartner van de sector bij de Europese Unie, werkt hieraan. Er is daartoe speciaal een werkgroep opgericht."

De beschikbaarheid van pootaardappelen in Europa heeft dit seizoen onder druk gestaan, met een daling die door de NEPG wordt geraamd op 20%. "Er is niet alleen een gebrek aan product, maar vooral aan gezond product. Ook Spaanse vermeerderingsbedrijven voelen het gebrek aan Schots pootgoed sinds het importverbod en het verbod op bepaalde gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn immers steeds meer problemen met bladluizen in de gewassen, die de vectoren zijn van virussen, en met de weersomstandigheden."

"Het is belangrijk om te benadrukken dat Spanje vanuit Schotland werd bevoorraad voor de vermeerdering van het pootgoed", benadrukt hij, "en dat er de afgelopen jaren pootgoed van het continent gedeclassificeerd is geworden. De Schotse herkomst had hier een oplossing kunnen bieden."

Het Verenigd Koninkrijk is wel aardappelen blijven exporteren naar de Canarische Eilanden, vanwege de eilandstatus van die regio, en sinds 1 oktober 2023 is handel met Noord-Ierland toegestaan. "Daarom – en ook na wat we dit jaar hebben meegemaakt – heb ik er nog steeds vertrouwen in dat de EU weer pootaardappelen uit Schotland zal accepteren. Daar werken we aan. Een overeenkomst tussen het VK en de EU voor de pootgoedhandel is van het grootste belang."

"Alles wijst op een lang exportseizoen"
Hoewel Pepsur Marketing al ruim 30 jaar actief is op de Portugese markt, gaat het dit jaar daar aan de slag via dochteronderneming Pepsur Portugal, die afgelopen mei van start is gegaan. "De aardappeloogst in de Spaanse gebieden waar wij actief zijn, is een maand geleden begonnen, voornamelijk in Cartagena en Mallorca. In Murcia staan de gewassen er heel gezond op, omdat er door het gebrek aan regen nauwelijks problemen zijn geweest met meeldauw. We exporteren nieuwe aardappelen tegen zeer goede prijzen voor de telers."

"Dit jaar is het tekort aan aardappelen echt merkbaar in Europa. Met de hoge telersprijzen zullen we dit jaar met kleine winstmarges moeten werken. Er is zeker vraag, maar de hoge prijzen kunnen die toch wat stremmen. Voor de verwerkende industrie zijn de huidige prijzen op de vrije markt eigenlijk onbetaalbaar, dus we moeten afwachten hoe het seizoen zich ontwikkelt."

"Alles wijst erop dat het exportseizoen lang zal duren, want er zal vraag zijn en veel partijen zullen hun voorraden zo lang mogelijk aanhouden."

Voor meer informatie:
PepSur Marketing
C/ La Perla, nº 1 - bajo A
47400 Medina del Campo (Valladolid) – Spanje
[email protected]
www.pepsur.com

Publicatiedatum: