Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goede Hoop Citrus

"Regenschade in Citrusdal niet zo ernstig als in 2023"

De citrustelers in Citrusdal in de provincie West-Kaap bij Kaapstad zijn opgelucht dat de zware regens van deze week niet zo'n impact en schade hebben veroorzaakt als vorig jaar. "De regen beïnvloedde het verpakken van Clementine's, navels en easy peelers doordat sommige verpakkingsbedrijven de teelt stillegden om het vervoer van de werknemers veilig te laten verlopen. De regen had invloed op onze dagelijkse werkzaamheden, maar het fruit snel wegbrengen en plannen maken om de veiligheid van de mensen te garanderen is belangrijk," zegt Wayne Murray, operations manager bij Goede Hoop Citrus, een van de grootste verpakkingsbedrijven in de regio.


Enkele citrusboomgaarden in Citrusdal en wegen die onder water kwamen te staan.

Uit voorzorg was de belangrijkste toegangsweg naar de stad, die vorig jaar zwaar beschadigd werd, het grootste deel van woensdag afgesloten, maar later op woensdag weer open voor lichte voertuigen. Donderdagochtend laat was de weg weer normaal toegankelijk en mochten alle soorten voertuigen de rivier oversteken.

Bij Goede Hoop Citrus lag de focus op het veilig terugbrengen van de arbeiders, van wie velen aan de overkant van de rivier wonen. "Gisteren hebben we besloten om de teelt iets eerder stop te zetten. Ondertussen hebben we niet-getroffen werknemers ingezet om het fruit snel in te pakken. Gelukkig heeft Goede Hoop Citrus drie vestigingen in Citrusdal en konden we onze inpakschema's en voorraad tussen de vestigingen aanpassen om er toch voor te zorgen dat al het fruit werd ingepakt, zij het een dag of twee later. De Olifantsrivier stroomt nog steeds sterk, maar gelukkig is de regenval wat afgenomen en is het waterpeil gedaald zodat de impact minder groot is dan vorig jaar. Sommige boomgaarden zijn getroffen door het hogere waterpeil, maar de eerste aanwijzingen duiden erop dat de schade niet zo ernstig zal zijn als in 2023. Omdat laaggelegen boomgaarden te maken hebben gehad met een verhoogde watertoevoer, zijn we van plan om onze chemische toepassingen na de oogst aan te passen om mogelijke negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het fruit te beperken. We zijn er echter van overtuigd dat deze aanpassingen de kwaliteit van het fruit zullen beschermen, hoewel dit de verpakkingskosten zal verhogen," legt Murray uit.

Het begin van de zware regenval markeert het einde van het Goede Hoop Citrus Clementine seizoen, terwijl het hun dagelijkse activiteiten verstoorde."Hier zijn we dan, bezig met de laatste Clementine's, maar we moeten ook de vroege navelvariëteiten ontvangen en verpakken, waarvan verwacht werd dat ze in week 23 hun piek zouden bereiken. Deze knelpunten werken door in de hele waardeketen. Ons doel is om het fruit snel te verwerken en te vervoeren naar de koelhuizen in Kaapstad, vanwaar het verder moet naar de haven. De voorspelling is dat de koelhuizen binnenkort onder steeds grotere druk komen te staan als gevolg van de voorraad die zich aan onze kant heeft opgebouwd, veroorzaakt door de beperkte toegangswegen," zegt Murray.

Hij zegt dat vanaf hier een goede balans moet worden gehandhaafd om hun klanten op verschillende markten te kunnen blijven bevoorraden. "Je wordt altijd geconfronteerd met de vraag hoe je een goede balans kunt houden met programma's in het buitenland die op tijd moeten worden onderhouden. De schepen wachten ook niet als het stormt in Citrusdal. Die klanten kijken reikhalzend uit naar fruit in bepaalde weken, en als we het niet op tijd kunnen leveren, kunnen we marketingkansen mislopen."

Na een periode van lage vraag naar navels in Europa, lijkt er de afgelopen week een toename in de vraag te zijn. "De vraag naar Navels uit de Westkaap begint consistent aan te trekken, omdat we een gebied zonder zwarte vlekken zijn. Onze marketingmanager is momenteel in Europa om de aanvoer te controleren en onze klanten te ontmoeten om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid fruit van de juiste kwaliteit wordt geëxporteerd, zoals de markt vereist. Zijn feedback geeft ook aan dat de vraag toeneemt, hoewel er nog steeds een kleine bezorgdheid is met betrekking tot de huidige verkoopprijzen van de Egyptische Valencia," zegt Murray.

Goede Hoop Citrus heeft één grote locatie met drie grote verpakkingsfaciliteiten. Van hieruit verpakken en exporteren ze de citrus naar Europa en andere belangrijke markten. "Gezien de huidige omstandigheden staan we er gunstiger voor dan vorig jaar. De hoofdweg blijft gereguleerd, overdag open en 's nachts gesloten. De beslissing hangt af van het waterpeil en de autoriteiten houden dit actief in de gaten om de sluitingen te bepalen. Helaas hebben sommige boomgaarden waterschade opgelopen. Dit specifieke gebied was nog maar net hersteld van de overstroming van vorig jaar en onze harten gaan uit naar de getroffen telers," besluit Murray.

Voor meer informatie:
Wayne Murray
Goede Hoop Citrus
Tel: +27 72 145 0589
[email protected]

Publicatiedatum: