Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vrees voor rot en meeldauw in winteruien"

In de eerste week van juni viel er op sommige plaatsen in de Oostenrijkse aardappelteeltgebieden ook veel regen. "In sommige gebieden, zoals Burgenland, worden de vroege aardappelen nu al twee weken geoogst. Door de natte omstandigheden zullen de oogstdata nu onvermijdelijk worden verschoven. Desondanks verwachten we nog steeds een gemiddelde vroege aardappeloogst," meldt Florian Kugler van Dorfinger KG. Het bedrijf, gevestigd in Untersiebenbrunn in Neder-Oostenrijk, is een van de belangrijkste leveranciers van aardappelen en uien aan de Oostenrijkse retail.

Als gevolg van opbrengstverliezen door het weer werden de laatste binnenlandse consumptieaardappelen half april geoogst, vervolgt Kugler. Daarna gebruikte het bedrijf voornamelijk Nederlandse en Franse bewaaraardappelen. "We hebben de laatste Franse producten op 4 juni geoogst. Bijna alle oude Duitse producten hebben we voor de binnenlandse markt behouden. We zijn ook blij dat we dit jaar twee weken eerder dan gebruikelijk konden beginnen met marktrelevante hoeveelheden van binnenlandse vroege aardappelen, zodat we de hoofdoogst dienovereenkomstig kunnen inhalen." De marktsituatie voor consumptieaardappelen is de laatste tijd evenwichtig, met navenant stabiele prijzen.

De kwaliteit van de importproducten was tot nu toe goed. "Frankrijk levert ons normaal gesproken vooral overmaatse aardappelen, maar dit jaar waren de consumptieaardappelen over het algemeen wat kleiner. We hebben dit jaar meer biologische producten uit Nederland gehaald, omdat de Oostenrijkse biologische producten al heel vroeg waren ingeklaard. Ook hier waren we erg onder de indruk van zowel de kwaliteit als de grootte van de knollen."

Aardappelen worden voornamelijk verkocht in eenheden van 2 kg, terwijl uien voornamelijk te vinden zijn in verpakkingen van 1 kg. De nieuwste innovaties op het gebied van productverpakking zijn papieren zakken voor aardappelen in de schil en duurzame, transparante folies.

Natte omstandigheden brengen winteruienoogst in gevaar
Ondertussen nadert het begin van de Oostenrijkse winteruienoogst. Kugler: "Op sommige plaatsen begint de oogst al opeenvolgend. Ook hier laat het weer zich voelen op de velden, want door de natte omstandigheden moet gevreesd worden voor problemen met rot en meeldauw. In dit opzicht is voorzichtigheid geboden in de komende weken, hoewel de effecten zullen variëren afhankelijk van het teeltgebied. In de tussentijd hebben we nog voldoende bewaaruien beschikbaar, zodat de aansluiting gegeven is." Voor rode uien daarentegen worden momenteel geïmporteerde goederen uit Nederland aangeboden. De kwaliteit en kwantiteit zijn allemaal bevredigend, zegt Kugler.

Grillig weer en plaagdruk
Op de langere termijn krijgen Oostenrijkse telers steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden en plaagdruk. "Vooral de toenemende draadwormplaag veroorzaakt in sommige gevallen extreme problemen voor boeren en draagt aanzienlijk bij aan existentiële angsten. Onze contractteelt is bijna gelijk gebleven, maar het areaal consumptieaardappelen in Oostenrijk blijft over het algemeen dalen. Tot overmaat van ramp zijn de zaaigoedprijzen aanzienlijk gestegen door het tekort, wat weer een negatieve invloed heeft op de winstgevendheid. Als je ook rekening houdt met de hoge energiekosten voor opslag en de hoge kosten per hectare, worden aardappelen vanuit het perspectief van een producent minder aantrekkelijk in vergelijking met andere akkerbouwgewassen zoals tarwe."


Het wagenpark van het bedrijf is onlangs gemoderniseerd.

Dalende trend voor biologische aardappelen en lokale knoflook
Op het gebied van marketing worden consumenten steeds meer gedreven in de richting van gemaksproducten, merkt Kugler ook op. De huidige marktsituatie wordt echter vooral gekenmerkt door de stagnerende vraag naar biologische aardappelen. Naast aardappelen en uien houdt Dorfinger KG zich al tien jaar bezig met de inkoop en marketing van knoflook. De binnenlandse markt kan nu tot en met januari worden voorzien van lokale knoflook. "In slechts een paar jaar tijd is het totale areaal teruggebracht van 300 naar 100 hectare. Desondanks is de binnenlandse teelt nu een integraal onderdeel van ons assortiment en dus ook van het assortiment in de Oostenrijkse levensmiddelendetailhandel", besluit het bedrijf.

Voor meer informatie
Florian Kugler
DORFINGER KG

Betriebsstraße 14
A-2284 Untersiebenbrunn, Oostenrijk
Tel: +43 (0) 1 6169940 - 301
[email protected]
www.dorfingers.at

Publicatiedatum: