Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

MSU ontwikkelt nieuwe gmo aardappel

Een nieuwe genetisch gemanipuleerde aardappel ontwikkeld door Dave Douches, aardappelveredelaar aan de Michigan State University, is door de Animal and Plant Health Inspection Service (USDA APHIS) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw vrijgesteld van de biotechnologische regels voor genetisch gemanipuleerde producten.

De Kal.91.03 aardappel is veredeld uit een MSU aardappelras genaamd Kalkaska. De nieuw ontwikkelde aardappel kan lange tijd bij koele temperaturen worden bewaard zonder dat sucrose, de stof die normaal gesproken in aardappelen wordt opgeslagen als suiker, wordt omgezet in reducerende suikers zoals fructose en glucose. Zonder zoveel reducerende suikers kunnen verkleuring en karamellisatie geminimaliseerd worden in de Kal.91.03 aardappel, wat leidt tot gezondere producten van hogere kwaliteit, waaronder aardappelchips. De Kal.91.03 aardappel kan ook de milieu-impact van het groeiproces verminderen zonder dat er evenveel meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn om de aardappel tijdens opslag in stand te houden.

Sucrose wordt in aardappelen afgebroken door vacuolaire zuurinvertase, een enzym dat reageert op de externe omgeving van planten - zoals temperatuur. Ongeveer 10 jaar geleden publiceerde Jiming Jiang, hoogleraar aan de MSU Foundation op de afdelingen Tuinbouw en Plantenbiologie, bevindingen over hoe het gen dat vacuolair zuur invertase produceert in aardappelen kan worden stilgelegd of onderdrukt.

"Het veredelen van aardappelen is een hele uitdaging omdat we zoveel belangrijke eigenschappen op één lijn moeten hebben, maar in dit geval hadden we maar één eigenschap nodig om het probleem te corrigeren. Met behulp van deze biotechstrategie zijn we erin geslaagd om van een aardappel die ons problemen gaf, een aardappel te maken die nu commercieel waardevol is."

Na meerdere experimenten ontwikkelde Douches een RNA-interferentie (RNAi) construct dat vacuolair zuur invertase in Kalkaska-aardappelen tot stilstand bracht. Van 2016 tot 2023 testte Douches de agronomische eigenschappen van de Kal.91.03-aardappel en ontdekte dat deze een goede vorm, grootte en soortelijk gewicht had, wat een maat is voor het zetmeelgehalte ten opzichte van het water in de aardappel.

In januari kreeg Douches bericht van USDA APHIS dat de Kal.91.03 aardappel geen verhoogd risico op plagen bleek te vormen ten opzichte van zijn conventioneel geteelde tegenhanger, waardoor het vrijgesteld was van de biotechnologische regelgeving die USDA APHIS oplegt aan andere genetisch gemodificeerde producten.

De Kal.91.03 aardappel is niet de eerste genetisch gemanipuleerde aardappel met invertase silencing die is vrijgesteld van regelgeving door USDA APHIS. Het is echter wel de eerste genetisch gemanipuleerde groente die is ontwikkeld door een landbouwuniversiteit die is vrijgesteld van regelgeving, volgens de website van USDA APHIS.

Douches en zijn team werken nu samen met leiders van de aardappelsector in Michigan om de mogelijke invloed van de Kal.91.03 aardappel op de sector in de staat te evalueren, met name op het gebied van de snijkwaliteiten. Michigan is de op acht na grootste teler van aardappelen in de VS, waarvan 70% wordt gebruikt voor frites.

Kelly Turner, uitvoerend directeur van de Michigan Potato Industry Commission, zegt dat de opslagcapaciteit van de Kal.91.03 aardappel de aardappelsector in Michigan verder kan stabiliseren met een constante aanvoer van aardappelen gedurende het hele jaar, zelfs als er geen verse oogst beschikbaar is.

Voor meer informatie:
Prof. Dave Douches
Michigan State University
[email protected]

Publicatiedatum: