Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Machiel Boons: "Als pure commissionair wil ik me richten op het verbinden van telers en verwerkers"

Nieuw uiencommissionairsbedrijf wil telers meenemen in marktontwikkelingen

Tholen - Per 1 juni is Machiel Boons gestart als zelfstandig uiencommissionair. Opgegroeid op de proefboerderij van de NAK, werkte hij enkele jaren als kasgroentenhandelaar, waarna hij de laatste jaren actief was voor Uienhandel.com. Met Uienradar.com zet hij zijn eerste stappen als zelfstandig uiencommissionair. "Ik wil me onderscheiden door écht transparant te opereren in de markt. Tegenwoordig lijken commissionairs meer handelaren te worden die de posities invullen, maar ik wil nog echt als een pure commissionair tussen boer en verwerker en exporteur instaan", vertelt Machiel. Scherp, betrouwbaar en verbindend, luidt dan ook de slogan van Uienradar.com. "Ik wil een betrouwbare partner zijn, scherp op het naleven van afspraken en transparant in de communicatie."

Als voorbeeld voor de transparantie noemt hij zijn Whatsapp-service, waarmee hij uientelers wil meenemen met ontwikkelingen in de markt. "De uienmarkt is altijd in beweging, met prijzen die in een dag grote stappen kunnen maken. Bij Uienradar staan we voor transparantie en willen we je volledig informeren over de markt. Dat kan met goede marktinformatie zijn, maar ook een vraag van een handelaar die bijvoorbeeld rode uien zoekt voor 20 cent. Ik geloof in een open communicatie", vertelt de commissionair. Hoewel hij zich geen regionale beperkingen oplegt, liggen zijn focusgebieden in de afland-periode in Oost-Brabant en Drenthe en in de bewaarperiode voornamelijk op de noordelijk provincies. Machiel wordt daarbij ondersteund door een aantal regionale inkooppartners. "Je moet daarbij denken aan jongens die thuis een bedrijf hebben en het te druk hebben of niet de ambitie hebben om volledig commissionair te zijn. Veelal zijn het wel erfbetreders en zij leveren dan ook wel aanbod bij mij aan."

De commissionair start in een rustige periode, maar wel na een aantal extreme uienjaren. "Ik hoop dat volgend seizoen iets minder extreem wordt, maar de vooruitzichten zijn wel weer zorgwekkend. Aan het begin van het jaar wilde nog geen enkele Nederlandse boer uien op contract zetten, vervolgens zakte de markt als een baksteen en nam het vertrouwen voor komend seizoen danig af, versterkt door de areaaluitbreiding in Nederland, maar ook België en Duitsland. Maar de regen van de afgelopen weken heeft op plekken behoorlijk schade aangericht, waardoor het best weer een bijzonder jaar kan worden. Een topoogst zal het niet meer worden, de opbrengst kan de komende weken nog wel bijtrekken. Tegelijkertijd is een matige oogst met hoge prijzen voor de boer vaak ook niet eens zo verkeerd. We gaan het allemaal zien, maar voor mij in een nieuwe, zelfstandige rol", besluit Machiel.

Voor meer informatie:
Machiel Boons
Uienradar.com
Mob: +31 641669970
[email protected]
www.uienradar.com