Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
La Unió

"Valenciaanse uientelers kampen met verlies van 25 mln euro"

Het is een catastrofaal seizoen voor uientelers in de Spaanse regio Valencia. Telersvereniging La Unió Llauradora schat de verliezen op meer dan 25 miljoen euro als gevolg van de lage prijzen die op het veld zijn betaald, wat ook samenvalt met een goede oogst in alle Spaanse teeltgebieden en een grote aanwezigheid van geïmporteerd product in supermarkten.

De gemiddelde prijs die aan de bron werd betaald lag in de beste gevallen rond de 0,10 €/kg, dat is dus praktisch gratis. Uientelers hebben er in veel gevallen voor gekozen om hun uien niet te oogsten, omdat de kosten daarvan hoger zijn dan wat ze in rekening zouden brengen. De teeltkosten voor uien liggen tussen 0,25 en 0,30 €/kg, onder dit cijfer "is alles verlies".

Een uienteler verbonden aan La Unió is heel duidelijk in zijn uitleg van de situatie. "Ze boden me 4 cent voor een kilo uien waar ik hard voor had gewerkt en met dat bedrag weiger ik ze te verkopen, ik ploeg liever mijn veld om dan dat ik mijn oogst weggeef. Ik heb het tot het einde weten vol te houden, maar de uien worden dik en als ze niet op tijd worden geoogst, kan niemand ze meer gebruiken. Uien telen is een echte loterij geworden", zegt hij.

Deze prijzen komen echter niet overeen met de prijzen die consumenten in supermarkten betalen. Terwijl consumenten in supermarkten gemiddeld 2 € voor een kilo uien betalen, is dat op het veld 0,10 € per kilo, dus het verschil tussen herkomst en bestemming is 1.918%.

Daar komt nog bij dat een groot deel van de uien die dit seizoen in de supermarkten liggen afkomstig is uit andere landen, geïmporteerd door Spaanse bedrijven die "liever kiezen voor buitenlandse gewassen uit verre landen als Chili, Peru, Senegal of zelfs Nieuw-Zeeland dan voor uien die in eigen land worden geteeld".

La Unió hekelt ook de kwaliteitsverschillen: "Terwijl onze uien net geoogst zijn en dit jaar bovendien geen last hebben gehad van weergerelateerde problemen, zijn de uien uit andere landen al meer dan vier maanden geoogst en daarom is de kwaliteit niet te vergelijken. Bovendien moeten we rekening houden met het verschil in de kwaliteit van de teeltmethoden, die in het buitenland minder strikt wordt genomen dan hier, en met de bezorgdheid over milieukwesties of afval tussen de ene en de andere manier van telen. We moeten dezelfde teeltnormen eisen voor uien uit derde landen als voor onze eigen uien", geeft de telersvereniging aan.

La Unió is van mening dat de Spaanse bedrijven die importeren en de supermarkten die deze importuien inkopen een proces van bezinning moeten doorvoeren. "We zouden graag zien dat iedereen prioriteit geeft aan de aankoop van lokaal geteelde producten die zich onderscheiden van andere door hun kwaliteit, versheid, smaak, voedselveiligheid en toewijding aan duurzaamheid voor het milieu", aldus de organisatie.

Voor meer informatie:
Carles Peris
La Unió
Tel.: +34 963 530 036
[email protected]
https://launio.org

Publicatiedatum: