Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Asaja Córdoba

Citrusseizoen in Cordoba ten einde met scherpe daling van de vraag

Asaja Córdoba heeft deelgenomen aan de laatste bijeenkomst van de citruscommissie van de Citrusbeurs van de Spaanse Kamer van Koophandel, waarmee een einde komt aan het seizoen van dit jaar. Het afgelopen seizoen werd gekenmerkt door een scherpe daling van de vraag als gevolg van de invoer van sinaasappelen uit Egypte, ondanks de grote daling in de teelt in heel Spanje vanwege de droogte en de vermindering van de irrigatietoevoer afgelopen zomer.

Tijdens deze laatste bijeenkomst werd de gelegenheid aangegrepen om het citrusseizoen 2023-2024 in de Vega del Guadalquivir te analyseren. De oogstperiode is hier vrijwel afgelopen in een seizoen met lage oogsten, die wel hoger uitkwamen dan de aanvankelijke ramingen van de Junta de Andalucía (het bestuur van de Spaanse autonome gemeenschap Andalusië).

Wat betreft de prijzen van sinaasappelen aan de bron, zowel voor handsinaasappelen als voor de industrie, waren deze in de eerste helft van het seizoen competitief. Maar vanaf februari kelderden de prijzen onverwachts door de invoer van sinaasappelen van buiten de Europese Unie, voornamelijk uit Egypte. "Dit is juist een van de belangrijkste strijdpunten geweest in de protesten van telers in de afgelopen maanden." Er is een toename van exporten uit derde landen geweest "zonder enige wederkerigheid van de Europese Unie op arbeids- en gezondheidsgebied."

Ter illustratie: de beurs sloot af met noteringen van 0,22-0,25 €/kg voor de Valencia Delta, terwijl deze vorig jaar afsloot op 0,46-0,50 €/kg, en van 0,18-0,20 €/kg voor sinaasappelen voor de industrie, terwijl deze vorig jaar afsloot op 0,30 €/kg.

Dit is het algemene overzicht van de laatste bijeenkomst van de citruscommissie van de Citrusbeurs van de Kamer van Koophandel voor dit seizoen, waarmee Asaja Córdoba al achttien jaar op rij samenwerkt. De commissie is een belangrijk punt geworden voor de wekelijkse prijsnoteringen, zowel binnen als buiten de provincie. Ze speelt een cruciale rol door transparantie te bieden in een sector die erg belangrijk is voor Córdoba. Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw is Córdoba de derde provincie in Spanje wat betreft de totale citrusteelt en de tweede in sinaasappelteelt in Andalusië.

Voor meer informatie:
Asaja Córdoba
[email protected]
www.asajabordoba.es

Publicatiedatum: