Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europatat Congres 2024 opnieuw succes voor Europese aardappelsector

Op 23 en 24 mei kwam de Europese aardappelgemeenschap bijeen voor het Europatat Congres 2024 in Brussel, België. Met meer dan 100 deelnemers uit meer dan 15 verschillende Europese en niet-Europese landen werd dit jaar een dag gewijd aan interne vergaderingen voor Europatat-leden en een andere dag aan een openbare conferentie met als titel "European Potato Trade in 2030: a sector in transition".

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen bood het Europatat Congres de deelnemers de mogelijkheid om met andere collega's en Europese wetgevers te discussiëren over hoe de aardappelhandel naar het nieuwe decennium zou moeten overstappen.

Foto: Bernal Revert/ BR&U

Op donderdag 23 mei bespraken Europatat-leden de verschillende activiteiten van de vereniging tijdens de vergaderingen van haar vijf commissies (consumptieaardappelen, pootaardappelen, duurzaamheid, technische en regelgevende kwesties en RUCIP). Externe sprekers, waaronder vertegenwoordigers van de Europese Commissie, presenteerden de laatste updates over onderwerpen zoals gezondheid van planten en voedselveiligheid, duurzaam rapporteren door bedrijven, verpakking of marktsituatie en -trends naast vele andere onderwerpen. De eerste vergaderdag werd gevolgd door het traditionele Europatat Gala Dinner op de exclusieve locatie van La Maison du Cygne op de Grote Markt.

Op vrijdag 24 mei werd de openbare conferentie van het Europatat Congres voorafgegaan door de jaarlijkse vergadering van de Algemene Vergadering van de vereniging. Europatat-leden keurden de rekeningen van de vereniging goed en de belangrijkste prioriteiten voor 2024 en 2025 op basis van de huidige Strategie 2022-2025. Terwijl belangrijke onderwerpen zoals handel, plantengezondheid en voedselveiligheid de kern blijven vormen van de prioriteiten van Europatat voor het komende jaar, winnen andere dossiers zoals duurzaamheidsrapportage en -meting, voeding of aardappelgerelateerd onderzoek ook steeds meer aan belang in het werk van Europatat.

Als aftrap van de openbare sessie presenteerden onderzoekers van het door de EU gefinancierde project Accelerated Development of multiple-stress tolerAnt PoTato (ADAPT) de belangrijkste projectresultaten die na vier jaar intensief werk zijn bereikt.

Nieuwe voorzitter
Later opende Tigran Richter, voorzitter van Europatat, officieel de Europatat-conferentie door de naam van de nieuwe vicevoorzitter van de vereniging, Vlastimil Rasocha, bekend te maken. Daarna gaf Rik Vera, bedrijfsfilosoof en schrijver, een keynote speech over hoe we morgen en overmorgen relevant kunnen blijven voor mens en maatschappij. Volgens hem moet de agrofoodsector de 5C's (kritisch denken, samenwerking, compassie, creativiteit en nieuwsgierigheid) implementeren en nieuwe tools zoals kunstmatige intelligentie omarmen om "op de golven van verandering te surfen".

Editie 2025 in Lille
Europatat-leden en -vrienden worden uitgenodigd om volgend jaar deel te nemen aan het Europatat-congres in Lille (Frankrijk), dat, zoals aangekondigd tijdens de vergadering van de Algemene Vergadering, zal worden georganiseerd op 11 en 13 juni 2025.

Voor meer informatie:
Europatat
Kerkstraat 26
1000 Brussel - België
Tel: +32 (2) 229 21 56
[email protected]

Publicatiedatum: