Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Motta Cooperativa Agricola (Sicilië)

"Net als in 1995 werden we gedwongen om onze citrusbomen continu te irrigeren"

"We hebben net het sinaasappelseizoen afgesloten. Het laatste ras dat we hebben geoogst was Tarocco Meli. Nu gaan we verder met citroenen en paraguayo's. Over een paar weken is het de beurt aan de abrikozen, gevolgd door Coscia peren in hartje zomer", vertelt Lucio Oliveri, directeur van het Siciliaanse Motta Cooperativa Agricola.

"In tegenstelling tot de geruchten", voegt hij eraan toe, "ging de verkoop van bloedsinaasappelen goed. Dit is te danken aan Tarocco Lempso en Tarocco Ippolito, twee rassen waarin we gespecialiseerd zijn. En ook al hadden we niet de juiste maten die de markt vraagt, onze trouwe klanten, vooral uit Zwitserland, bevestigden dat de smaak van onze sinaasappelen, die we onder het merk Il Fragolino afzetten, uitstekend was."

De coöperatie heeft een areaal van 230 hectare in de vruchtbare vlakte van Motta Sant'Anastasia, in de provincie Catania. Het citrus ondergaat geen enkele behandeling. Het fruit wordt verwerkt in een pand dat is uitgerust met ultramoderne koelruimtes, een groot magazijn en drie nieuwe verwerkingslijnen.

De coöperatie zet het citrus voornamelijk op de binnenlandse markt af, maar de bloedsinaasappelen (Tarocco Lempso en Ippolito) gaan ook naar Europa. De export groeit gemiddeld met 20% per jaar, vooral in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Nederland. Het zijn landen die erg gevoelig zijn voor fruit dat niet behandeld is en op een duurzame en milieuvriendelijke manier geteeld is.

Zoals bekend hebben de droogte en de hoge temperaturen het citrusseizoen beïnvloed. Vooral de maten zijn kleiner uitgevallen", legt Lucio Oliveri uit: "Bij citroenen hebben de hoge temperaturen en de droogte, in tegenstelling tot bij de sinaasappelen, de vruchten juist doen opzwellen, dus in die zin is het weer enigszins gunstig geweest. Het bijzondere aan dit seizoen is dat we nooit zijn gestopt met irrigeren. Het doet me terugdenken aan 1995, toen het op geen enkel moment in het jaar regende in de vlakte van Catania, net zoals nu. Onze elektriciteitsrekening loopt hoog op, want we hebben veel water moeten oppompen."

"Op dit moment zijn we onze website voor de online verkoop (www.arancedagustare.eu) aan het restylen. Online verkoop heeft het voordeel dat het de toeleveringsketen verkort. We richten ons op alle huishoudens, aan wie we een vers product garanderen dat binnen enkele uren na de oogst wordt verzonden. De korte aanvoerketen helpt ons om een persoonlijke relatie met de eindklant te hebben. Het bevordert de vertrouwensrelatie tussen teler en consument. Onze verwerking is heel eenvoudig: het citrus wordt geplukt, gesorteerd en in houten kratten gelegd. Het product wordt niet blootgesteld aan stress of schokken. Als het daarom op een droge, koele en geventileerde plaats wordt bewaard – ook al is het niet behandeld met schimmelbestrijdingsmiddelen of was – blijft het ongeveer 30 dagen goed. Onze klanten weten dat ze deel uitmaken van een groene toeleveringsketen, waar geen chemicaliën gebruikt worden en voor houten kratten wordt gekozen om het fruit te verpakken."

Voor meer informatie:
Lucio Oliveri
Motta Cooperativa Agricola
Via Policara, 28
Motta S. Anastasia (CT) – Italië
Tel: +39 339 3249605
Tel: +39 (0)95 8164035
[email protected]
www.aranciarossailfragolino.it

Publicatiedatum: