Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage MicroFlavours

"We verzorgen de catering voor meer dan 100 restaurants in de regio Brussel"

"We begonnen met bescheiden ambities, maar onze visie is altijd duidelijk geweest: verse, duurzame voeding telen in de stad voor de stad," zegt Dario Vunckx, medeoprichter van MicroFlavours, een vertical farm gevestigd in Brussel, België.


Dario Vunckx in de vertical farm

Lokale teeltbedrijven hebben de afgelopen jaren een flinke boost gekregen in Brussel. Met de teelt van paddenstoelen, eetbare bloemen en microgroenten bedient MicroFlavours een groot aantal Brusselse toprestaurants. In het afgelopen jaar verhuisde het bedrijf van zijn kleine faciliteit naar een grote kweekruimte in de grotten van Kuregem, die zich onder een bekend monument bevindt, het slachthuis- en marktcomplex van Anderlecht.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Binnen in de teeltfaciliteit van MicroFlavours

In de loop der jaren breidde het bedrijf zijn activiteiten uit en nam Champignon Bruxelles over. Vandaag de dag is MicroFlavours een groep bedrijven die niet alleen levert aan lokale restaurants, maar ook aan grote retailers. Paddenstoelen zijn een hoeksteen geworden van de teelt van MicroFlavours met een wekelijkse productie van 1,3 ton. Hun paddenstoelen, waaronder variëteiten zoals shiitake, gewone oesterzwam, koningsoesterzwam en zwarte parel (grijze oesterzwam), zijn zeer gewild.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Dario toont de verpakkingen met paddenstoelen die aan grossiers worden verkocht

Samenwerking met chef-koks
"We vertrouwen niet op grote klimaatbeheersingssystemen omdat onze kelder een natuurlijk stabiele temperatuur biedt, wat ideaal is voor het kweken van paddenstoelen." Tot de klantenkring van MicroFlavour behoren enkele van de beste restaurants van Brussel, waarvan vele met een Michelin-ster of in het topsegment net daaronder. Met een klantenbestand van ongeveer 130 restaurants staat het bedrijf bekend om zijn specifieke en seizoensgebonden aanbiedingen, zoals rucola bloemen en andere unieke microgroenten.

"Eén op de drie restaurants die we bezoeken wordt klant," merkt Dario op. "Op dit moment bedienen we alleen al in Brussel ongeveer 100 klanten en we streven ernaar om te blijven uitbreiden, terwijl we onze focus op B2B-relaties behouden."


Erwtenscheuten

OpEx laag houden, efficiëntie hoog
In 2022 zou het bedrijf al zijn producten als biologisch kunnen certificeren, gezien het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals jutematten voor de microgroententeelt en de compostering hiervan. "Onze teeltmethoden zijn ontworpen om goedkoop en milieuvriendelijk te zijn. We oogsten onze paddenstoelen met de hand en elk blok kan drie keer worden geoogst, wat de efficiëntie maximaliseert," legt Dario uit.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Grootverpakking

Gestaag groeien
Zoals veel bedrijven had MicroFlavours te kampen met uitdagingen tijdens de coronapandemie, toen er minder concurrenten op de markt waren. MicroFlavours breidt nu zijn teelt uit met meer paddenstoelensoorten en test nieuwe kweeksystemen voor zijn microgroenten.

"December is altijd een bloeimaand voor ons vanwege het wildseizoen," zegt Dario. "We innoveren voortdurend en zijn op zoek naar uitbreiding van ons aanbod om te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame, lokaal geteelde producten."

Voor meer informatie:
Dario Vunckx
MicroFlavours
Henegouwenkaai 41-43
1080 Molenbeek, België
+32 470 530 801
[email protected]
www.microflavours.brussels

Publicatiedatum: