Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kalenderlandbouw totaal zinloos"

"Vorig jaar werd er ook zeer laat gepoot, maar eindigden we uiteindelijk met mooie opbrengsten"

Tholen - Het natte voorjaar zorgt momenteel voor veel onrust onder aardappeltelers. In Nederland en België wordt in sommige delen al gesproken over een ramp, omdat er nog altijd veel product niet gepoot is. Begrijpelijk dat er zorgen zijn, zo stelt Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes, maar de handelaar geeft aan dat er nog geen reden voor paniek is richting de nieuwe oogst. "Vorig jaar zagen we ook dat er zeer laat gepoot is, maar uiteindelijk zijn we toen met mooie opbrengsten geëindigd. Dat we ze destijds niet allemaal hebben kunnen rooien, is een ander verhaal, maar veel hangt af van de komende maanden", zo stelt hij.

"Op dit moment is de schatting dat er in België zo'n 50 procent gepoot is", zo gaat Jan verder. "Toch lijkt de weersvoorspelling voor de komende dagen en weken voorlopig de goede kant op te gaan. Ik hoop echter dat het zo blijft, want de voorspellingen zijn tegenwoordig zo wisselvallig als het weer zelf. Er is geen lijn meer in te trekken. Vooruitkijken is daarom lastig. Vorig jaar werd het meeste gepoot tussen 20 en 25 mei, wat men toen al erg laat vond. Het zegt dus echter weinig over de opbrengsten. Nu zijn we nog een pak later, maar wat in april al gepoot is, heeft tot en met vandaag perfect aardappelweer gehad. Eenzelfde scenario kan zich afspelen voor de aardappelen die deze week de grond in gaan. Het is echt kijken naar wat het weer gaat doen. Het is nu nog te vroeg voor definitieve conclusies."

Maar dat het langzaamaan droog moet gaan worden, is evident, zo stelt hij. "Je zou medio juni ook nog kunnen poten, maar dan is het weer uitkijken naar de einddatum. Dat is het probleem. Sowieso zitten we alweer in de tweede helft van oktober voor de aardappelen in opslag liggen. Dat is een verhoogd risico. Maar goed, we kunnen ook een droge maand oktober hebben. Alleen met wat er vorig jaar gebeurd is qua neerslag, hebben mensen uiteraard wel wat schrik. Als het dan wel lukt om te poten en het aardappelweer wordt, is het risico daarnaast dat de planten medio oktober nog heel groen kunnen zijn. Dan moet men doodspuiten voor het volle potentieel benut kan worden, omdat alles op tijd binnen moet zijn. Er zijn veel mitsen en maren, maar van een ramp wil ik zeker nog niet spreken."

Kalenderlandbouw
Dat het concept kalenderlandbouw voor veel druk zorgt, is echter ontegenzeggelijk. Het zette Boerenbond er in een eerder stadium al toe om te pleiten voor het einde van kalenderlandbouw, omdat het, volgens hen, 'niet houdbaar' meer is. Een visie waar Jan het dan ook volledig mee eens is. "Ik begrijp überhaupt niet dat hier over gediscussieerd kan worden. Wie dat bedacht heeft, moet echt een andere branche gaan zoeken. Dat men de teelt een beetje probeert te leiden, kan ik begrijpen, maar we hebben de laatste 4 jaar ook gezien dat elk jaar een ander scenario geeft. Wat heb je er dan aan om alles van tevoren vast te leggen. Totaal zinloos. Het zijn vaak beslissingen die worden genomen door mensen die niet uit de landbouw komen. Men moet beter luisteren naar de landbouwsector zelf, zodat er een beslissing genomen kan worden die een beetje realistisch is."

Weinig vrije aardappelen
Zorgen richting de toekomst dus, maar kijkend naar de actuele situatie op de markt zijn er ook wat uitdagingen. "Er zijn weinig vrije aardappelen over momenteel. Er leek genoeg te zijn, maar doordat de vroege aardappelen later gaan zijn, zullen we een langere periode met de oude oogst moeten werken. Je ziet dat de voorraad daardoor wat krap wordt en de prijzen snel stijgen. Het is een beetje een kopie van vorig seizoen."

"Het was de bedoeling om tegen week 30 volop van start te gaan met de nieuwe vroege aardappelen", zo legt Jan uit. "Er gaat tegen die tijd ook misschien al iets beschikbaar zijn, maar om de volledige industrie hier op te laten draaien, dat gaat te vroeg zijn. Er zullen wel aardappelen zijn, maar het is in niemands belang om in week 30 percelen te rooien die nog maar 25 ton per hectare geven. Het zal dus allemaal een beetje opschuiven. Ook dit is een kopie van vorig jaar. De vroege aardappelen zullen een beetje langer gedraaid worden, waarna richting oktober, wat normaal een Fontane maand is, alles op een keer komt. Verleden jaar zag je dan dat er te weinig capaciteit was om alles te verwerken en dat risico lopen we dit jaar ook weer een beetje."

Voor meer informatie:
Jan Van Luchene
Bruwier Potatoes
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem, België
+32 56 61 33 33
[email protected]
www.bruwier.be