Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spanje kan van mei tot juli profiteren van lege Europese verse uienmarkt"

Volgens David Casanoves van Agriseeds waren hybride variëteiten de "belangrijkste verandering in de afgelopen 30 jaar" voor de uienteelt in Spanje. Deze variëteiten hebben een drastische transformatie van de sector mogelijk gemaakt, dankzij de snelle ontwikkeling van een compleet assortiment verbeterde variëteiten die zijn aangepast aan de weersomstandigheden van de verschillende regio's van het land, in alle teeltcycli: vroeg, midden en laat.

"Bij Agriseeds waren we destijds pioniers in het werken met hybride uien op de Spaanse markt. Sinds meer dan 25 jaar geleden begonnen we met Japanse zaden, die een sterk verbeterde genetica hebben. We hebben ons sindsdien gespecialiseerd in vroege en halfvroege variëteiten."

"De markt is altijd op zoek naar innovatie, iets wat steeds meer gewaardeerd wordt, en is veeleisender wat betreft de eisen waaraan producten moeten voldoen; de concurrentie is hevig en hoe meer concurrentie er is, hoe beter je product moet zijn", legt hij uit. "Met name in de uiensector vraagt de markt om variëteiten met een hoge opbrengst, een goede conservering en een goede schil."

"In dit opzicht bieden we vroege rassen met een zeer goede kleur, een zeer goede bewaring en, heel belangrijk, met veel stevigheid. Een van de meest urgente problemen op het platteland, dat van toepassing is op andere producten dan uien, is het gebrek aan arbeidskrachten en de stijging van de arbeidskosten, waardoor telers steeds mechanischer gaan oogsten."

"In de uiensector is mechanisch oogsten alleen mogelijk als er resistent materiaal beschikbaar is dat niet kneust, zodat het geen klachten veroorzaakt in de schappen, en we hebben dit in dit vroege segment bereikt met variëteiten zoals Arana en Terena; twee uien voor de mei-teelt die zeer goed werken in directe zaai, en die grootte, stevigheid, bewaring en opbrengst combineren. Op dit moment worden ze geoogst in gebieden zoals Lebrija, Sanlúcar de Barrameda, Alcalá del Río en Palma del Río waar ze zeer goede resultaten geven."

"De prijzen van vorig seizoen hebben veel telers aangemoedigd om dit jaar uien te planten"
In de afgelopen seizoenen heeft de ui een "opleving" doorgemaakt met prijzen die aanzienlijk zijn gestegen, soms zelfs tot boven 77 cent per kilo in de tweede helft van april vorig jaar, volgens de bulletins met nationale gemiddelde prijzen van MAPA; maar na een zeker positieve periode zijn de prijzen op dit moment gedaald tot waarden die doen denken aan die van het vorige decennium.


Bron: MAPA

"De prijzen voor uien begonnen twee jaar geleden te stijgen en zijn sindsdien het hele seizoen zeer aantrekkelijk gebleven, waardoor veel mensen zijn aangemoedigd om dit jaar uien te planten", vervolgt David. "In zekere zin zou je kunnen zeggen dat dit de 'opleving' die we in de uiensector hebben gezien, heeft afgezwakt, omdat het aanbod momenteel niet in lijn is met de vraag."

"Op dit moment zien we prijzen op het veld van wel 15 en 10 cent per kilo, die niet eens de teeltkosten dekken. In de supermarkten zijn de prijzen nog steeds hoog en als ze niet zijn gedaald, dan is dat omdat de retail profiteert van de lage telersprijzen, dus we weten niet of deze daling van de telersprijzen zal worden doorgegeven aan de consument, die hoge prijzen blijft betalen voor uien."

"Aan de andere kant zien we dat supermarkten de periode waarin ze alleen met import werken steeds langer maken; ze verkopen uien uit Peru, Chili, Nieuw-Zeeland en zelfs China, die de prijzen in de schappen opdrijven en het nationale product schade toebrengen. Hoewel we het altijd over supermarkten hebben, is er één bestemming voor uien die ook heel belangrijk is en waar rekening mee moet worden gehouden, en dat is de industrie."

"Dertig procent van de in Spanje geteelde ui, of zelfs een hoger percentage, is bestemd voor de fabrieken. De prijzen in de afgelopen jaren, die te hoog waren voor de industrie, hebben ervoor gezorgd dat veel fabrieken, vriezers en verwerkers hun grondstof goedkoper moesten inkopen in andere landen, omdat in de verwerkingsprocessen de prijzen doorslaggevend zijn; en als deze 30% - van de tot 1,4 miljoen ton in Spanje geteelde ui - niet volledig verdwijnt, omdat de industrie goedkope Spaanse ui zal blijven kopen of niet, in de context van een zeer volwassen en stabiele consumentenmarkt, moeten we de export gaan stimuleren."

"Vergeleken met de rest van Europa heeft Spanje een interessante periode van mei tot juli, wanneer andere teeltlanden, voornamelijk Nederland, alleen uien verkopen die ongeveer zeven maanden zijn opgeslagen. We kunnen Europa nieuwe, verse producten bieden met een kwaliteitsverschil waarvan we moeten weten hoe we moeten profiteren, vooral als we al variëteiten hebben met stevigheid, kleur en conservering, en ook vroege en extra vroege variëteiten, zoals die van ons bij Agriseeds," besluit Casanoves.

Voor meer informatie:
David Casanoves
Agriseeds Ibérica S.L.
Av. Cortes Valencianas, 28-1.º B
Tel: (+34) 961 204 342
[email protected]
https://agriseeds.es

Publicatiedatum: