Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israël heeft waarschijnlijk tekort aan exportwortelen van groter formaat

De warmere herfst en nattere winter hebben geleid tot lagere wortelopbrengsten in Israël. "Hierdoor heeft het land over het algemeen een tekort aan wortelen, met relatief kleine exportvolumes," merkt Amir Porat op, CEO van Gezer Shluhot, een van de grotere telers en exporteurs van wortelen uit Israël.

"De voortdurende oorlog tegen Hamas en de politieke situatie hadden geen grote invloed op de Israëlische worteloogst", zegt Porat. "Het belangrijkste effect op de oogst was de warme herfst en de te natte winter, vooral in het noorden van Israël. Dit leidde tot een daling van de opbrengst. Over het algemeen heeft Israël dus een tekort aan wortelen. Het aanbod is een beetje krap, en dat is de reden waarom niemand de export stimuleert, met lage volumes die van ons komen."

Het aanbod van wortelen op de Europese markt wordt nauwlettend in de gaten gehouden door Israëlische telers en exporteurs. "Europa had een langere opslag van wortelen dan verwacht. Aanvankelijk waren ze bezorgd over natte weersomstandigheden tijdens de oogst. Het grootste deel van de Europese opslag is nu net afgelopen. De wortelen blijven goed in de opslag, waardoor de vraag vanuit Israël wat afneemt. Hoewel Spanje problemen heeft, zijn ze er vrij goed in geslaagd om naar de Europese markt te exporteren. Het liep niet zoals verwacht, of zoals sommigen zeiden, dat Spanje in april een tekort zou hebben, uiteindelijk kwamen ze halverwege mei een beetje tekort, maar ze hadden nog steeds genoeg ondanks hun ups en downs," zegt Porat.

Groot worteltekort op komst
Wat de rest van Europa en het VK betreft, voorspelt Porat een groot worteltekort in de komende weken. "Het VK, Ierland en andere markten die grote wortelen gebruiken, kunnen de komende drie tot vijf weken een tekort krijgen. Ik denk niet dat de verse gewassen op dit moment genoeg grote maten kunnen leveren. De Fransen zijn begonnen met oogsten en in Zuid- en Midden-Duitsland zijn ze ook begonnen, waar ze zijn gestopt met het importeren van onze wortelen en zijn overgestapt op lokale wortelen. In de komende twee tot drie weken van vertrek zal er een vrij grote vraag zijn naar Israëlische grote maten. Daarmee zijn we aan het einde van het seizoen. Israël heeft nog steeds een tekort, en ik weet niet zeker of we aan de vraag naar grote maten kunnen voldoen, hoewel we wel aan de programma's kunnen voldoen," besluit Porat.

Voor meer informatie:
Amir Porat
Gezer Shluhot
Tel: +972 52 545 0781
[email protected]
www.gezershluhot.com

Publicatiedatum: