Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Natuurramp eist levens van telers en arbeiders op

Braziliaanse overstromingen leiden tot zware verliezen voor kleine citrustelers

Terwijl de volledige omvang van de schade van de recente zware regenval en overstromingen in het zuiden van Brazilië nog in kaart wordt gebracht, zijn de eerste schattingen al verontrustend. Citrustelers op het platteland in de getroffen provincie Rio Grande do Sul worden geconfronteerd met meer dan $ 1 miljard aan schade. Helaas is ook naar voren gekomen dat enkele kleinere citrustelers en hun werknemers zijn omgekomen door modderstromen.

"De raming is dat de verliezen zullen oplopen tot 70% voor de mandarijnrassen Caí en Ponkan," zegt Ing. Paulo Lipp, van de Kamer voor de citrussector van het Secretariaat voor Landbouw (Seapi).


Hulpoperaties in Rio Grande do Sul - Foto Credit: Braziliaans ministerie van Defensie

Lipp zegt dat het voorlopige onderzoek ernstige schade bewijst aan duizenden kleine teeltbedrijven in de gemeente Montenegro en in de zwaarst getroffen provincie Rio Grande do Sul. "Een voorlopig onderzoek identificeerde 7.854 eigendommen die getroffen zijn door overstromingen in de hele staat Rio Grande do Sul in 58 gemeenten, waarvan de meeste geclassificeerd zijn als kleinschalige telers. In de citrusregio werden ongeveer duizend citrustelers getroffen, die grote verliezen leden door overstromingen of door het vallen van fruit, voornamelijk oogstklare mandarijnen, als gevolg van drie weken regen op rij. Bovendien werden in de Serra regio, waar de wijnbouw geconcentreerd is, honderden eigendommen getroffen door aardverschuivingen."

Lipp meldt dat de telers en landarbeiders ook getroffen zijn door de overstromingen. "Sommige telers op het platteland moesten hun eigendommen verlaten vanwege aardverschuivingen in de bergachtige regio waar de teelt van wijndruiven geconcentreerd is. Er zijn aanzienlijke verliezen aan citrusgaarden gemeld als gevolg van overstromingen op percelen in Vale do Caí en andere regio's van de staat Rio Grande do Sul. De overstromingen en wateroverlast tussen 28 april en 12 mei vonden plaats op een moment dat 80% van het fruit klaar was om geoogst te worden. Honderden hectares aan plantages zagen fruit op de grond vallen, wat resulteerde in een totaal verlies van fruit en het wegspoelen van tractoren en apparatuur in de rivier de Cai."

Hij zegt dat de onmiddellijke toekomst voor deze kleinschalige citrustelers onzeker is, omdat het voor hen een uitdaging zal zijn om te herstellen van deze natuurramp. Velen van hen wachten nog steeds tot hun gebied veilig is verklaard na de aardverschuivingen voordat ze naar hun land terugkeren. "Voor velen zal het hard werken zijn om wijngaarden en boomgaarden weer op te bouwen. Sommigen schuilen in huizen van buren en zeggen dat ze pas terugkeren na rapporten van geologen om er zeker van te zijn dat er geen nieuwe aardverschuivingen zullen plaatsvinden."

Alle niveaus van de Braziliaanse overheid en banken hebben hulp en steun aangeboden. "Regeringen op gemeentelijk, staats- en federaal niveau bieden hulp aan en uit alle delen van Brazilië komen donaties van voedsel en voorraden. Ze bieden ook aan om opnieuw te onderhandelen over de financiering," besluit Lipp.

Voor meer informatie:
Ing. Paulo Lipp
Citriculture Sector Chamber, Agricultural Secretary of Rio Grande do Sul
[email protected]

Publicatiedatum: