Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordzachte lente was de op één na natste

De lente was de op één na natste met gemiddeld over het land 254 mm tegen 157 normaal. Alleen in 1983 was de lente nog natter. Ook was het recordzacht met een gemiddelde temperatuur van 11,7 of 11,8 graden tegen 9,9 normaal. Als we uitkomen op 11,7 graden wordt het record gedeeld met 2007. Ook werd een unicum genoteerd van slechts één vorstdag in De Bilt. De zon scheen gemiddeld over het land 508 uur tegen 576 gebruikelijk, zo meldt Weer Online.

Aan neerslag geen gebrek de laatste maanden en alle regen resulteerde in een kletsnatte lente. Met gemiddeld over het land 254 mm neerslag tegen 157 normaal was het zeer nat. Alleen de lente van 1983 was nog natter en viel gemiddeld over het land 282 mm.

In het midden, zuiden en westen van het land viel deze lente in veel plaatsen meer dan 300 mm. In de Limburgse heuvels viel zelfs meer dan 350 mm en neerslagstation Schaesberg komt uit op ruim 400 mm. Slechts op twee plaatsen viel sinds de start van de neerslagmetingen in 1906 meer neerslag. Dat was in 1951 met 420 mm in Boxtel (Noord-Brabant) en 490 mm in Wageningen (Gelderland).

Nu al normale neerslagsom van januari-augustus bereikt
Ook de winter was de op één na natste en sinds 1 januari is er gemiddeld over het land al 457 millimeter gevallen tegen 296 normaal. Normaal bereiken we deze waarde pas in de eerste week van augustus. Als we nog wat verder terugkijken, vanaf 1 oktober staat de teller al gemiddeld op 1033 mm tegen 549 normaal. De laatste acht maanden viel dus bijna de dubbele hoeveelheid neerslag t.o.v. gebruikelijk.

Er is op dit moment dan ook geen sprake van een neerslagtekort, maar een neerslagoverschot en dus moet nu nog steeds veel water worden afgevoerd naar zee.

In 2023 ook al een natte lente
Vorig jaar was de lente ook kletsnat met 225 mm. Sinds de neerslagmetingen begonnen in 1906 is het pas negen keer eerder voorgekomen dat er gemiddeld over het land meer dan 200 mm valt in de maanden maart, april en mei. Dit is doorgaans juist de droogste periode van het jaar met gemiddeld over het land 157 mm.

Vooral in april en mei extreem nat
Niet alle lentemaanden waren kletsnat. Maart was bijvoorbeeld een iets te droge maand met 48 mm tegen 58 normaal. April was recordnat met 93 mm en ook in mei staan de hemelsluizen regelmatig wijd open. Gemiddeld over het land is in mei al 95 mm gevallen tegen 58 normaal en de komende dagen komt er nog wat bij. De neerslag in mei werd vaak veroorzaakt door onweersbuien en dat leverde meerdere keren fraaie luchten op; bijvoorbeeld op 21 mei en 26 mei.

Vooral in het midden en zuiden is deze maand meer dan 100 millimeter gevallen en op sommige plaatsen nadert de teller zelfs de 200 mm. In het noordoosten daarentegen is het een flink stuk droger met in Groningen op veel plaatsen minder dan 50 mm. Vrijdag in ons mei-overzicht gaan we hier verder naar kijken.

Recordzachte lente
Het was niet alleen kletsnat, maar het was ook recordzacht. De gemiddelde temperatuur komt deze lente waarschijnlijk uit op 11,7 graden tegen 9,9 normaal. Dat is een evenaring van het record dat werd gemeten in de lente van 2007. Ook de lentes van 2014, 2018 en 2011 hadden een gemiddelde temperatuur van ten minste 11,0 graden.

Maart was recordwarm met 9,0 graden tegen 6,5 normaal en april was een graad zachter dan gebruikelijk met 10,8 graden tegen 9,7 normaal. Ook mei is zeer zacht en komt uit op gemiddeld 15,4 graden tegen 13,4 normaal.

Slechts één vorstdag in De Bilt
Het recordzachte lenteweer werd mede veroorzaakt door zeer zachte nachten. De temperatuur lag veelal boven nul en alleen op 23 april daalde de temperatuur in De Bilt naar -1,9 graden. Dat was de enige officiële vorstdag deze lente tegen dertien normaal. Niet eerder noteerde de lente slechts één vorstdag. Het record was twee en werd genoteerd in de lentes van 1945 en 1992. Meest recente lentes met weinig vorstdagen waren 2019 met vijf en 2007 met vier.

De gemiddelde nachttemperatuur is in De Bilt niet eerder zo hoog geweest. Sinds 1 maart is de gemiddelde minimumtemperatuur 7,2 graden op het hoofdstation. Het vorige record was 6,5 graden en werd gemeten in de lente van 1998.

Bron: Weer Online

Publicatiedatum: