Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spaanse knoflooktelers moeten winst maken om teelt te kunnen behouden"

Deze week is de Spaanse knoflookoogst begonnen, met de vroege variëteit, in gebieden zoals Granada, waar de regens dit voorjaar ervoor hebben gezorgd dat het seizoen dat op het punt staat te beginnen er goed uitziet, met een goede oogst, een goede knoflookmaat en stijgende prijzen.

"Dit jaar is er 25-30% minder knoflook geplant in Spanje in het algemeen als gevolg van de droogte en de onzekerheid op het moment van zaaien, en er wordt gezegd dat er in sommige percelen problemen zijn met bacteriën, maar voor nu wijst alles erop dat dit seizoen positief zal zijn na drie jaar met zeer gecompliceerde seizoenen als gevolg van kwaliteitsproblemen", zegt Yohan Lanoë, CEO van de Lanoë Group.

"Vooral vorig jaar was rampzalig vanwege de vele regen, maar op dit moment zijn de weersomstandigheden goed: de temperaturen stijgen gestaag, we hebben zelfs 30 graden bereikt, en er is geen regen, dus de knoflook droogt en ontwikkelt zich goed, en deze week beginnen we met de eerste zendingen naar Europa."

"Met uitzondering van de percelen met bacteriële problemen, die partijen zullen opleveren die snel op de markt moeten worden gebracht, verwachten we een goede kwaliteit en zeer hoge prijzen omdat er, met minder oogst, ook minder concurrentie zal zijn. Vorig jaar werd onbewerkte knoflook gekocht voor 1,50 €/kg, en dit jaar hebben we het al over 2,30 €/kg, wat zal worden doorberekend voor de verpakte en bewerkte knoflook."

"In dit opzicht hebben we ons bij Lanoë Group gespecialiseerd in het pellen van de laatste schil, wat we doen met onze paarse en roze knoflook van het ras Ail Rose de Lautrec, die we al in Frankrijk en Duitsland afzetten en die we in meer landen in Europa willen ontwikkelen. Hoewel we ook witte en paarse knoflook telen en afzetten, die we exporteren naar Frankrijk, Duitsland, België, Oostenrijk en Italië, en waarmee we dit jaar nieuwe lijnen willen openen in Scandinavië met het nieuwe ontwerp van ons merk Triomphe."

Wat paarse knoflook betreft, begint de oogst in juli. "In het zuiden van Granada zijn er wat groeiproblemen geweest, dus er worden kleinere maten en volumes verwacht", geeft Yohan aan, "maar dit zal ook betekenen dat de prijs, net als bij de vroegere variëteiten, vrij hoog zal zijn."

Het is belangrijk om te vermelden dat de knoflooksector in Andalusië vorig seizoen hard werd getroffen door de droogte. Volgens de regionale regering van Andalusië is het knoflookareaal met 37,8% verminderd vergeleken met het vorige seizoen, dat al last had van watertekort. Vergeleken met het seizoen 2021/22 is het areaal zelfs met 45% afgenomen. De opbrengsten zijn nog sterker gedaald, met 45,5% ten opzichte van het seizoen 2022/23 en 55,6% ten opzichte van het seizoen 2021/22.

"Het areaal voor de Spaanse knoflookteelt is in 2024 met 25% afgenomen vergeleken met vorig jaar, toen er al een daling was. Daarom is het voor de telers dit jaar noodzakelijk om winst te maken na een aantal moeilijke jaren met stijgende kosten. Het is niet alleen noodzakelijk, maar zelfs essentieel om de knoflookteelt in Spanje voort te kunnen zetten."

Voor meer informatie:
Yohan Lanoë
Lanoë Groep
Tel.: +34 953 093 323
[email protected]
www.lanoegroup.com

Publicatiedatum: