Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Overschakelen van Chinese knoflook naar Spaanse knoflook"

Het knoflookseizoen begon in de tweede week van mei in Andalusië, waar het geplante areaal de afgelopen twee seizoenen aanzienlijk is gedaald, met dalingen van telkens 20 tot 25%. "Over het algemeen zijn de telers professioneel en beheren ze hun gewassen goed ondanks de strenge wettelijke beperkingen voor gewasbeschermingsmiddelen, met een sterk concurrentienadeel ten opzichte van andere origines, dus we verwachten dat de opbrengsten en de kwaliteit goed zullen zijn," zegt Juan Carlos Navarro, manager van Big Garlic.

Het nieuwe knoflookseizoen komt volgens de teler en marketeer in een context van een markt zonder voorraden. "Het tekort aan product, als gevolg van de schade veroorzaakt door zware regenval tijdens de knoflookoogst vorig seizoen, maakte de markt moeilijk. Het seizoen is begonnen met geschikt weer en een goede oogst. De vraag is goed en we hopen dat dit zo blijft. De markt waardeert de kwaliteit en voedselveiligheid van Spaanse knoflook", benadrukt hij.

Deze week beginnen de vroegste oogsten in Castilië-La Mancha, waar volgens Juan Carlos Navarro het areaal voor deze teelt de afgelopen twee seizoenen ook is afgenomen, met respectievelijk 12% en 14%. Desondanks is het nog steeds veruit de grootste knoflooktelende regio in Spanje met ongeveer 16.000 hectare dit seizoen.

"Paarse knoflook is gedaald in de teeltgebieden, omdat de opbrengst per hectare lager is dan die van voorjaarsknoflook, wat zich vertaalt in een stijging van de kosten per kilo. Paarse knoflook is ongetwijfeld een variëteit met een intensere smaak, die zelfs toeneemt na de oogst. Economische factoren hebben geleid tot een vermindering van het areaal, maar dit zou geen invloed moeten hebben op de totale export van Spaanse knoflook."

"De kwaliteit is uitstekend en de kalibers zijn groot, wat betekent dat de opbrengst per hectare goed zal zijn," zegt Juan Carlos. "Een daling van het areaal gaat meestal gepaard met een verlies aan winstgevendheid van de teelt door het gebrek aan evenwicht tussen de verkoopprijs en de teeltkosten. We hopen dat de prijzen aantrekkelijk genoeg zullen zijn voor telers om in de toekomst te blijven investeren in de knoflookteelt. De vraag is altijd in evenwicht op de markt. Er zal geen tekort aan knoflook zijn op de markt."

Overschakeling
Wat de concurrentie met China betreft, beweert Juan Carlos Navarro: "We concurreren niet op gelijke voet. China en Spanje hebben verschillende sociale, milieu- en gezondheidsconcepten. Wij hebben markten waar consumenten de voorkeur geven aan onze verse knoflook en ze zijn bereid om daar ook meer voor te betalen."

"Hoewel het waar is dat er op het gebied van verwerkte knoflook (knoflookpasta, bevroren en gedehydrateerd) sprake is van oneerlijke concurrentie die nadelig is voor Spaanse knoflook. Dit soort knoflook wordt gebruikt in de retail, de foodservice en de industrie, waardoor het voor de consument moeilijk is om te weten wat hij consumeert. Normaal gesproken krijgt de consument geen informatie over de herkomst van de knoflook en bijgevolg consumeren ze producten die misschien niet overeenkomen met hun voorkeuren en sociale geweten", legt de manager van Big Garlic uit.

"Er zijn al bedrijven die overwegen om over te schakelen van verwerkte Chinese knoflook naar Spaanse knoflook. We hopen dat deze trend meer algemeen zal worden in de industrie en vooral dat er wetgeving zal worden aangenomen op dit gebied ten gunste van transparantie voor de consument", benadrukt Juan Carlos Navarro.

Voor meer informatie:
Juan Carlos Navarro
Big Garlic
Tel.: +34 9654331 27
M: +34 609601654
[email protected]
www.big-garlic.com

Publicatiedatum: