Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Internationale Dag van de Aardappel' moet Ierse aardappelsector opkrikken

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een speciale dag ingesteld om de aardappel te vieren, als erkenning van zijn wereldwijde belang als voedselbron. Dit evenement, genaamd 'Internationale Dag van de Aardappel', is gepland op 30 mei en het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

Dit initiatief biedt een kans voor de Ierse aardappelsector, omdat het suggereert dat dezelfde erkenning die wordt gegeven aan Iers rundvlees via de accreditatie van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) zou kunnen worden uitgebreid naar Ierse aardappelen. Een dergelijke accreditatie zou niet alleen de reputatie van Ierse aardappelen wereldwijd verbeteren, maar ook problemen aanpakken die verband houden met de invoer van aardappelen die ten onrechte als Iers product worden ge√ętiketteerd. Om dit te bereiken is een uitgebreid traceerbaarheidssysteem nodig dat telers en verpakkers met elkaar verbindt, een proces dat wordt vergemakkelijkt door bestaande communicatiekanalen.

Het voorstel voor de BGA-status voor Ierse aardappelen vereist een formele aanvraag bij de Europese Commissie door de relevante nationale autoriteiten of organisaties. Deze stap naar de BGA-status is bedoeld om het verhaal rond de Ierse aardappelteelt, die historisch gezien ontsierd werd door de Grote Hongersnood, positief te veranderen en de voortdurende vooruitgang en toewijding binnen de sector te weerspiegelen, zoals de ontwikkeling van het ras Rooster door Teagasc.

Bron: agriland.ie

Publicatiedatum: