Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenia omarmt aardappelras Unica

Esther Maina, een teler in Mkogodo East ward, Laikipia county, teelt sinds een jaar de aardappelvariëteit Unica.Maina prijst de droogteresistentie, de snellere rijping binnen drie maanden en de hogere opbrengst van deze variëteit. Ze benadrukt ook de geschiktheid van deze aardappelen voor het maken van frietjes, wat haar heeft geïnspireerd om een bedrijf op te zetten voor de verkoop van frietjes.

Unica-aardappelen hebben een houdbaarheid van meer dan zes maanden en behalen hogere marktprijzen. De opbrengst kan oplopen tot 300 zakken van 90 kg per hectare. De Kenya Agricultural and Livestock Research Organization (KALRO) beschouwt aardappelen als Kenia's op één na belangrijkste voedselgewas, met ongeveer 800.000 kleine telers.

Het Internationale Aardappelcentrum (CIP) vermeldt dat aardappelen eind 1800 in Afrika werden geïntroduceerd en dat de huidige teelt ongeveer 2,5 miljoen mensen in de waardeketen ondersteunt. KALRO en CIP hebben de Unica-variëteit ontwikkeld, die in 2016 op de markt werd gebracht vanwege haar klimaatbestendigheid en ziekteresistentie. Volgens Agneta Makutwa, projectmedewerker in Laikipia bij de FAO, leidt de toepassing van klimaatslimme landbouw in Laikipia, waaronder de teelt van de Unica-variëteit, tot een toename van de aardappelproductie.

Het project 'Women Economic Empowerment Climate Smart Agriculture' is gericht op het versterken van de positie van vrouwen in de landbouw. De initiatieven in Laikipia richten zich op het verhogen van de teelt, het toepassen van technologie en het bepleiten van de betrokkenheid van vrouwen in de landbouw.

Bron: the-star.co.ke

Publicatiedatum: