Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oscar van Reisen, Fairtrasa:

"Markt was 'eager' om West-Afrikaanse bio-mango's te ontvangen na lastig Peru-seizoen"

Tholen - Na een moeizaam verlopen Peruaans mangoseizoen kwamen de West-Afrikaanse mango's dit jaar als geroepen. "Het Peru-seizoen was dit jaar extreem lastig. Net als andere spelers in de markt kregen we extreem weinig volume binnen van onze eigen telers, dus de markt was weer behoorlijk 'eager' om mango's te ontvangen", vertelt sourcing manager Oscar van Reisen van Fairtrasa.

"De volumes vanuit Peru waren dan ook wel extreem laag. We hadden zelf ruim 60 containers gepland, maar hebben er amper tien binnengekregen", vervolgt Oscar. "Dit zorgde voor een lastige situatie, ook aan de klantenkant. De prijzen in de markt werden zo hoog dat verschillende retailers de mango's uit het schap hebben gehaald als referentie of hebben vervangen door andere producten. Dat moest dus aan het begin van het seizoen wel weer opnieuw opgetuigd worden."

"Vanuit Afrika komen er meer mango's dan vorig jaar en dat resulteerde vrij snel in minder florissante prijzen. Inmiddels is het seizoen vanuit Ivoorkust alweer afgelopen, verkopen we de laatste volumes vanuit Mali en gaat ook het seizoen vanuit Burkina Faso zijn laatste fase in. Daarbij heb je in Afrika altijd weer te maken met de politieke invloeden. Zo kon er in Burkina lange tijd geen auditor het land in vanwege de onrusten. Dat zijn allemaal invloeden waar je mee te maken hebt", vertelt Oscar.

Binnenkort zal Fairtrasa overschakelen op het Senegalese mangoseizoen. "De eerste bio-mango's uit Senegal verwachten we medio juni en dit seizoen zal dit jaar wat langer doorlopen, mogelijk tot september-oktober, waarbij de piek van de volumes in augustus/september zal zijn", vertelt Oscar. "We verwachten dan ook goede volumes vanuit Senegal, al blijft de aanwezigheid van bijvoorbeeld de fruitvlieg altijd een bedreiging, dat zagen we vorig jaar toen de overheid plots een exportstop inlaste."

"Begin juni zal het mango-aanbod nog beperkt zijn, maar daarna zal het volume vrij snel toenemen. Wel blijven we zien dat het aanbod van de bio-mango's, overigens door tal van redenen, sterk fluctueert", vervolgt de sourcing manager. Een jaarrond aanbod is volgens hem wel wenselijk. "Onze klanten voeren het liefste jaarrond de producten. Tegelijkertijd zorgt dit ook wel voor grote uitdagingen, zoals we in Peru zagen als de verwachtingen bij de telers torenhoog zijn. Voor hen is dat ook verklaarbaar, want ze hebben ook genoeg lastige afzetseizoenen gehad, maar je ziet wel dat er een prijsplafond is waarvoor de consument een bio-mango wil kopen."

"In Peru zien we duidelijk het effect van klimaatverandering. Deels is dit te verklaren door El Niño, maar er zijn meer klimaatverschijnselen die zorgen voor een lager aanbod. In Peru zijn de meningen divers over de duur van dit weersfenomeen. Afgelopen weken is het in elk geval wat kouder geweest en wij zien voor komend seizoen in elk geval wel meer bloei in de bomen. Het is nog niet te zeggen of we een positief seizoen krijgen, maar het ziet er in elk geval een stuk positiever uit dan vorig jaar. Daarbij zal de maatvoering ook verschillen, afhankelijk van de voeding en regio. Wel is duidelijk dat we de teelt ook in andere landen moeten ontwikkelen om aan de vraag te kunnen voldoen."

Voor Faitrasa behoort de mango tot de top-5 producten in het assortiment. Het bedrijf voorziet retailers, groothandelaren en foodservicebedrijven in Duitsland, Zwitserland en andere Noordwest-Europese landen. "Al met al hebben we best een mooie spreiding in de afzet. De afgelopen jaren is er aardig wat druk op de bio-markt geweest en is er ook wel een consolidatieslag geweest. Daarbij zien we bijvoorbeeld op de Scandinavische markt dat consumenten meer neigen naar lokale, duurzame producten. Al met al zien we geen exponentiële groei in de markt, maar ten opzichte van enkele jaren geleden groeit de bio-omzet gelukkig wel weer."

"Wij zijn positief voor de toekomst. We zien dat consumenten erg kien zijn op de herkomst van de producten en ook op de wijze hoe de teelt plaatsvindt. Consumenten blijven enthousiast, maar willen wel meer weten. Als Fairtrasa zijn we al gestart met de regeneratieve biologische teelt van bananen en de avocado's en mango's zijn de volgende stap", vertelt Oscar. Faitrasa beperkt zich met haar mango's niet alleen tot de populaire Kent-variëteit. "We zijn ons aan het oriënteren om in de toekomst ook andere variëteiten te presenteren om de echte mangoliefhebbers nog beter te bedienen. De Kent is al jaren populair, maar ik ben ervan overtuigd dat er nog smaakvollere mango's te vinden zijn", besluit Oscar enthousiast.

Voor meer informatie:
Oscar van Reisen
Fairtrasa
Hovenierstraat 120
2671 DB Naaldwijk
Tel: +31 174 291 604
[email protected]
www.fairtrasa.com