Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
pruimenoogst zal 30-40% lager uitvallen

Vraag Spaanse kersen vooralsnog sterk met goede prijzen

Het kersenaanbod is tot nu toe laag geweest in de meeste teeltgebieden in Spanje en andere Europese landen. Regen en milde temperaturen hebben de ontwikkeling van sommige vroege rassen vertraagd.

"De vraag is vooralsnog sterk geweest en de prijzen hoog, zowel in Spanje als in het buitenland. Het fruit is van goede kwaliteit, met uitzondering van enkele rassen die hard geleden hadden onder de regen", zegt Sergio Alonso, financieel directeur van Cosanse, een coöperatie in de provincie Zaragoza.

"Als het weer het toelaat, verwachten we vanaf nu normale oogstvolumes. We hopen het althans, want de kersenteelt van onze leden is dit jaar niet verzekerd vanwege de beperkte dekking die Agroseguro biedt door het hoge schadepercentage van de afgelopen jaren. Een onverwachte hagelbui zou dramatisch kunnen zijn", waarschuwt Sergio Alonso.

Voor het steenfruitseizoen, dat eind juni van start gaat, wordt in de Noord-Spaanse regio Aragón een iets kleinere oogst verwacht dan in 2023, een jaar met een uitzonderlijke opbrengst. "De oogst wordt kleiner, maar met grotere maten en een betere kwaliteit", aldus de financieel directeur van deze coöperatie, die jaarlijks ongeveer 20 miljoen kilo fruit teelt, waarvan 12 tot 14 miljoen kilo steenfruit.

"De pruimenoogst zal 30-40% lager uitvallen. Ook in het grootste teeltgebied in Spanje, Extremadura, worden ruim 30% minder pruimen verwacht, dus de prijzen zouden dit jaar interessant kunnen zijn", merkt Sergio Alonso op.

"Hoewel we aanvankelijk een vroege start van de oogst verwachtten, zullen we door het frisse weer en de bewolkte dagen uiteindelijk op de gebruikelijke data beginnen. En omdat Murcia voorligt op schema en de rest van de teeltgebieden min of meer het normale schema aanhouden, zal er weinig overlap zijn. En met warm weer zal de consumptie goed zijn. We verwachten kortom een soepel seizoen", zegt Sergio Alonso.

Hoge teeltkosten, steeds beperktere waterbronnen door de aanhoudende droogte, de geringere beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen en arbeidskrachten en een gebrek aan opvolging bij de teeltbedrijven zijn de grootste bedreigingen voor deze coöperatie uit Zaragoza.

Voor meer informatie:
Sergio Alonso Zaragoza
Sociedad Cooperativa Agraria San Sebastián (Cosanse)
Tel: +34 976600050 (Spanje)
[email protected]
www.cosanse.com

Publicatiedatum: