Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uien telen in een zeecontainer

In een nieuw samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Essex en de grote uienleverancier Stourgarden zullen onderzoekers proberen om groenten te telen buiten de traditionele grondmethoden om: in een felroze zeecontainer.

Professor Tracy Lawson van Essex' School of Life Sciences zal innovatieve technieken gebruiken om uien te telen en Stourgarden helpen manieren te vinden om het teeltproces milieuvriendelijker te maken.

Stourgarden, gevestigd in Great Horkesley, is een van de grootste telers van uien in het VK en levert producten aan bekende retailers, wereldwijde restaurantketens en voedselproducenten.

Professor Lawson gaat experimenteren met aeroponic teeltmethoden om uien op een duurzamere manier te telen, waarbij ze in een lucht- en nevelomgeving worden geteeld. Het onderzoekssamenwerkingsverband wil de CO2-voetafdruk van het teeltproces verkleinen, de groei versnellen en ziekten voorkomen die de grond onbruikbaar kunnen maken voor toekomstige gewassen.

"Dit project is erg spannend omdat het voortbouwt op ons lopende onderzoek naar het manipuleren van licht in gecontroleerde omgevingen en vertical farms. We kanaliseren deze expertise nu naar een gewas met verschillende groeistadia, variërend van zaadontkieming tot bolvorming. Door rechtstreeks samen te werken met een lokaal bedrijf om de juiste voorwaarden voor snelle groei te ontwikkelen, werd duidelijk hoe belangrijk interpretatie is en welke impact dit werk kan hebben," zei professor Lawson.

Jonathan Bell, projectleider bij Stourgarden, zegt dat het project de uienteelt onder de loep zal nemen en ons meer zal laten begrijpen over de groei van het gewas en hoe omgevingsomstandigheden een uienplant beïnvloeden. "We kijken naar de toekomst en hoe gecontroleerde land- en tuinbouw een rol kan spelen bij de levering van uien aan consumenten in het VK. Het is niet de bedoeling om de traditionele teelt op het veld volledig te vervangen, maar er is een rol weggelegd voor CEA om de huidige teelt en levering te verbeteren. Vroege laboratoriumproeven aan de Universiteit van Essex hebben aangetoond dat uienplanten goed reageren in een gecontroleerde omgeving en we zijn van plan om voort te bouwen op de reeds opgedane kennis."

Het experiment vindt plaats in een speciaal ontworpen teeltbedrijf dat is uitgerust met de nieuwste apparatuur voor aërosolirrigatie, geleverd door LettUs Grow. Met behulp van de ultrasone aeroponics van LettUs Grow worden planten zonder substraat gekweekt en geïrrigeerd met behulp van een nutriëntrijke nevel.

Dit komt ten goede aan de plant door de toegang tot zuurstof te vergroten en de gezondheid van de plant te bevorderen, wat resulteert in hogere groeisnelheden en opbrengsten, terwijl het gebruik van meststoffen en water wordt verminderd.

Jack Farmer, Chief Scientific Officer en medeoprichter van LettUs Grow: "We zijn verheugd om samen te werken met zowel Stourgarden als de Universiteit van Essex aan een project dat op het snijvlak ligt van innovatie binnen onze sector. Aeroponics is een krachtige irrigatiemethode met de potentie om toegepast te worden op een verscheidenheid aan gewassen binnen ons dieet."

Voor meer informatie:
Universiteit van Essex
Tel: +44 (0) 1206 873333
[email protected]

Publicatiedatum: