Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Actie is urgent: Phytophthora slaat al toe"

Phytophthora infestans heeft nu al toegeslagen in aardappelpercelen, vooral in Zuidoost-Nederland. Ook uit andere delen van het land, zoals Flevoland en Noord-Holland, komen verontrustende signalen. De Taskforce Phytophthora roept met klem op tot actie: 'Pak haarden direct aan en bestrijd opslag!' Daarnaast is intensieve monitoring in het gewas noodzakelijk en dienen bij bespuitingen middelen altijd gecombineerd en afgewisseld worden. Haarden kunnen gemeld worden bij de NAK om in het belang van de sector handhaving te starten, zo meldt BO Akkerbouw.

Door het vochtige en warme weer groeit het gewas momenteel hard. Dat maakt het gewas kwetsbaar en zorgt ervoor dat preventieve bespuitingen al snel werking verliezen. Voor veel akkerbouwers is het momenteel een piekperiode, veroorzaakt door een verlaat seizoen. Zo moet nog veel areaal worden gepoot. Ook zijn er percelen waar niet geoogst gewas van afgelopen seizoen alweer volop uitgelopen is. Alles bij elkaar zijn de omstandigheden al heel vroeg in het seizoen ideaal voor nieuwe Phytophthora-uitbraken. Actie van alle telers is urgent.

Noodzaak scherp te zijn
Sommige aardappeltelers onderschatten de urgentie om dit seizoen extra scherp te zijn in de Phytophthora-beheersing. Door de snelle gewasgroei lopen ze met spuitwerkzaamheden achter de feiten aan. Er wordt onvoldoende gescout en de bestrijding van opslag is te vaak gebrekkig. Ook houden telers zich niet strikt aan de stelregel dat bespuitingen altijd met combinaties van middelen moet gebeuren, die bij opeenvolgende bespuitingen worden afgewisseld. Om met deze nieuwe methode te leren werken, is met Wageningen University & Research (WUR), CropLife NL en FRAG NL een kleurenschema uitgewerkt. De Taskforce adviseert tevens om een beslissingsondersteunend systeem (BOS) te gebruiken. Zo'n BOS helpt om de juiste frequentie én timing te volgen bij de bespuitingen en het vormt een voorname bouwsteen van de ICM-aanpak bij de Phytophthora-beheersing.

Elkaar aanspreken
De Taskforce benadrukt dat dit een cruciale fase is in de beheersing van Phytophthora voor het teeltseizoen 2024. De recente signalen wijzen erop dat een herhaling van een dramatisch Phytophthora-jaar dreigt. Het is belangrijk om elkaar aan te spreken op tijdige actie of (anoniem) melding te maken bij het meldpunt van de NAK, die op naleving van teeltvoorschriften toeziet. Individuele nalatigheid kan voor de hele sector slecht uitpakken.

Taskforce Phytophthora
In de loop van de nazomer van 2023 kwamen er steeds meer signalen dat de Phytophthora-besmetting uit de hand liep en nauwelijks te beheersen viel. De stuurgroep van het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw besloot daarop de Taskforce Phytophthora in te stellen om tijdig tot een breed gedragen en adequate aanpak voor 2024 te komen.

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
079 3030330
[email protected]
www.bo-akkerbouw.nl

Publicatiedatum: