Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FruitMasters realiseert +€300 mln omzet en keert €1,1 mln restitutie aan leden uit

Fruittelerscoöperatie FruitMasters heeft in het boekjaar 2023 een positief resultaat behaald. Dat werd bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden op donderdagavond 23 mei in Geldermalsen. Ondanks de uitdagende economische omstandigheden is een gezonde groei gerealiseerd en voor het eerst een omzet boven de €300 miljoen behaald. Over het jaar 2023 is €1,1 miljoen restitutie aan leden uitgekeerd.

Om verdere groei te stimuleren, introduceerde FruitMasters in 2023 de ambitieuze 'Gezonde Groei 2030' strategie. Dit plan dient als routekaart voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige organisatie. Daarin is en blijft de basis een coöperatie gekenmerkt door een sterke bronfunctie en marktgerichte verkoopstrategie. Een die wendbaar kan opereren binnen een snel veranderende markt. De aanpak is gericht op verantwoorde groei van commerciële activiteiten terwijl tegelijkertijd het rendement van aangesloten leden wordt verbeterd. Want het verdienvermogen van telers staat onder druk als gevolg van enorme kostenstijgingen. Daarom zijn kostenbeheersing, verdere automatisering en digitalisering essentieel voor verdere besparingen. In januari 2024 is Carin van Huët aangesteld als financieel directeur en daarmee is de directie compleet.


De directie van FruitMasters bestaande uit Carin van Huët & Adriaan Vis

Investeren in het centrale servicecenter
Eén van de belangrijke pijlers in de strategie is het grootschalige nieuwbouwproject 'Het Masterplan'. Efficiëntie, kostenbesparingen, verduurzaming en schaalvergroting zijn de weg naar voren. Daarom wordt er op het terrein in Geldermalsen geïnvesteerd in automatisering, robotisering en het centraliseren van operationele activiteiten binnen één gesloten koudeketen. De in het voorjaar van 2023 gestarte bouw verloopt voorspoedig en zal volgens planning begin 2025 worden opgeleverd. De uitbreiding en modernisering stelt de organisatie in staat om beter te kunnen voldoen aan de klantspecifieke eisen en beschikbaarheid met als doel de beste service met het beste rendement voor telers en handelspartners.

Markt in beeld
Het bieden van de beste service is essentieel in een wereldwijde markt die flink in beweging is. Aan vraagzijde consolideert de markt verder. Vanwege deze consolidatie is er vraag naar betrouwbare partners met voldoende productbeschikbaarheid. Met het oog op verdere ketensamenwerking heeft FruitMasters aanzienlijke vooruitgang geboekt door bestaande strategische partnerschappen te versterken en nieuwe aan te gaan in zowel binnen- als buitenland. Dit heeft geleid tot duurzame groei binnen alle markten. Aan aanbodzijde is, na een turbulent 2022 door de oorlog in Oekraïne, een positieve trend zichtbaar met een optimistische markt voor veel productgroepen. Ondanks een milde zomer met aanzienlijke regen, bracht de hitte aan het einde van het seizoen verrassend vroege pluktijdstippen met zich mee. De productie van zachtfruit kwam langzaam op gang, mede door het koude en regenachtige voorjaar met veel vorst. In de gestookte aardbeienteelten waren in het voorjaar nog relatief hoge gasprijzen te zien. Gelukkig bleek de markt redelijk stabiel. De teelt blijft uitdagend vanwege moeilijkheden in de bescherming van het gewas. Insecten veroorzaken veel schade omdat telers niet of te laat over de juiste middelen beschikken. Als grootste fruittelerscoöperatie van Nederland roept FruitMasters de overheid op tot dialoog en samen te werken aan een oplossing die de toekomst van de Nederlandse fruitteelt waarborgt. Dit alles biedt telers een toekomstperspectief en stimuleert hen om nog duurzamer te telen zonder dat onze voedselvoorziening in gevaar komt.

Krachten bundelen en innovatie
Vorig jaar werd ook bekend dat FruitMasters een mogelijke samenwerking met Coöperatie Hoogstraten verkent. De komende maanden worden samenwerkingsvormen verder onderzocht. BioMasters opereert sinds het najaar van 2023 volledig onder de vlag van FruitMasters. De integratie heeft als doel het ontwikkelen van een 'Best in Organics' platform gericht op onderzoek, nieuwe rassen en marketing voor biologische producten. Een groep enthousiaste telers heeft zich inmiddels aangesloten. Het eerste jaar zonder de veilingklok heeft aangetoond dat ruimere openingstijden en verbeterde service met een groothandel leiden tot stabiele groei. Verder zijn met het marktgerichte rassenportfolio aanzienlijke stappen gemaakt. Zo is binnen hardfruit het Wurtwinning-ras onder de merknaam Bloss® gelanceerd. Ook in het 'Best of Berries' innovatieprogramma voor zachtfruit bevinden zich veelbelovende rassen die in 2024 voor het eerst op de markt worden gebracht.

Voor meer informatie:
FruitMasters
Deilseweg 7
4191 NX Geldermalsen
+31 (0)345 578 800
[email protected]
www.fruitmasters.com

Publicatiedatum: