Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Hoekman (Mulder Onions)

"We hebben nog geluk dat het seizoen van de Egyptische gele uien moeizaam op gang komt"

Tholen - "Heel rustig", zo vat Gerard Hoekman van Mulder Onions de huidige uienexport samen. "Het zijn allemaal kleine beetjes die de wekelijkse export van zo'n 16.000-17.000 ton in stand houden, maar daar hebben we veel landen voor nodig. Het gros van de afzet is nu gericht op Europa, er gaat nog wat naar Afrika en het Verre Oosten is helemaal klaar."

"Het prijsniveau is nu stabiel. Eigenlijk zitten we nu op het niveau waar we het hele jaar op zouden moeten zitten, dan waren er al heel wat meer uien weggegaan. Maar als je probeert de markt te dwingen, komt vroeg of laat de afrekening en dit jaar hebben we het deksel op onze neus gehad", constateert de exporteur.

Ook het importseizoen van onder meer de Nieuw-Zeelandse uien is maar traag op gang gekomen. "In eerste instantie werd er geroepen dat de markt in april leeg zou zijn, maar de oude oogst heeft veel langer in de weg gezeten. Daarmee zie je toch dat dit geschreeuw een eigen leven gaat leiden", aldus Gerard. "Wel verwacht ik dat de afzet van de importuien de komende weken los zal komen."

"En dan hebben we nog geluk dat het seizoen van de Egyptische gele uien maar moeizaam op gang komt, anders hadden we met de gele uien nog een groter probleem gehad. Met de rode uien is het Hollandse seizoen nu wel zo goed als gebeurd. Vanuit Nieuw-Zeeland komt nog niet veel en daardoor is het vooral Egypte dat nu de klok slaat."

"Kwalitatief is het al langere tijd zoeken naar de goede partijen. Niet elke schuur heeft goede uien, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet meer zijn. Hoe het nieuwe seizoen zich zal ontwikkelen, is afwachten. Kleiner zal het uienareaal niet worden, want de meeste boeren hebben een goed jaar gehad. Wel is de start met alle weerspatronen uitdagend met alle gevolgen van dien, want bij alles wat groeit onder stress komt er meer ziektedruk om de hoek kijken."

Voor meer informatie:
Gerard Hoekman
Mulder Onions
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade
+31(0)45 5678700
[email protected]
www.mulder-onions.com