Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roy's Naturkost, Duitsland:

"De vraag naar biodruiven is al maanden opmerkelijk hoog"

"Vanwege inflatie en terughoudendheid om te kopen heeft de biologische sector twee zware jaren achter de rug. Desondanks lijken de markten zich de afgelopen maanden enigszins te hebben genormaliseerd. Bij bepaalde producten was de marktsituatie zelfs vrij gunstig", meldt Roy Zylka, biologische grossier op de groothandelsmarkt van Neurenberg en directeur van het daar gevestigde bedrijf Roy's Naturkost.


Directeur Roy Zylka

Biologische producten van heinde en verre
"Biologische gember, die we zowel uit China als Peru betrekken, blijft een goede omzetbron," zegt Zylka, die ook wijst op de stijgende vraag naar gemberconcentraat. Klassieke basisproducten zoals wortelen en aardappelen zijn een ander vast onderdeel van het basisassortiment. "Biologische wortelen van Duitse teelt zijn nu geleidelijk aan het verdwijnen. Hetzelfde geldt voor aardappelen. De afzet van beide producten was overwegend goed. In het vroege segment van consumptieaardappelen richten we ons vooral op producten van Italiaanse oorsprong, waarbij we niet alleen de gebruikelijke rassen Spunta en Nicola aanbieden, maar ook Rudolph-aardappelen met een rode schil." In het geval van koolrabi worden geïmporteerde producten nu geleidelijk vervangen door lokale producten. "We werken nu op twee sporen en brengen voornamelijk Italiaanse koolrabi op de markt, omdat Duitse koolrabi aan het begin van het seizoen nog steeds tegen een zeer hoge prijs worden aangeboden."

Nog niet zo lang geleden werd Roy's & Friends opgericht en werd het huismerk delicrafter gelanceerd. Het doel van het nieuwe concept is om de cateringsector te verrijken met nieuwe, innovatieve producten en zo het thema biologische voeding meer op de voorgrond te plaatsen. Zylka: "Er is een toenemend gebrek aan stabiliteit en continuïteit in de groothandelssector. Gelukkig hebben we een bloeiende afzetmarkt gevonden in het leveren aan restaurants en catering."

Geen overzeese appelen, goede start van het steenfruitseizoen
Het biologische bedrijf uit Neurenberg kan nu alleen Duitse appelen aanbieden. "Wij halen onze appelen uit de nabijgelegen regio Bodensee en uit de Noord-Duitse regio Altes Land en hebben nu volledig afgezien van import uit Overzee. Dankzij de overvloedige appeloogst van vorig jaar kunnen we nu een breed scala aan rassen aanbieden, van Jonagold en Braeburn tot Idared en Natyra, zelfs in de laatste fase van het seizoen."

Tot de seizoenshoogtepunten behoort ook steenfruit. Op dit moment zijn alleen Spaanse producten verkrijgbaar, later in het seizoen gevolgd door Italiaans en Turks fruit. Zylka: "De prijzen en de kwaliteit waren de eerste weken van het seizoen erg goed. Sinds week 20 kunnen we ook de eerste perziken en nectarines van A-kwaliteit aanbieden. Ondanks de hoge prijs van vroege perziken en nectarines van ongeveer € 4,50/kg, is de vraag vanaf het begin constant hoog geweest. Op de langere termijn zien we nog steeds een lichte groei in paraguayo's, wat ook te maken heeft met het feit dat ze vaak tegen een lagere prijs worden verkocht dan de ronde perzik."

Volgens Zylka is de afzet van druiven ook goed geweest. "We hebben de afgelopen maanden echt genoten van dit productsegment. De vraag naar biologische druiven is al maanden opmerkelijk hoog. Dit is ook te danken aan het feit dat we voortdurend aanvoer van goede kwaliteit ontvangen, ongeacht het land van herkomst. Het Chileense seizoen loopt nu langzaam ten einde en de eerste Siciliaanse druiven zijn al in omloop. We merken ook dat het seizoen op het noordelijk halfrond eerder begint."

Voor meer informatie:
Roy Zylka
Roy's Naturkost
Groothandelsmarkt Neurenberg
Tel.: +49 (0) 911 5071 07 0
[email protected]
www.roys-naturkost.de

Publicatiedatum: