Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorjaarsvorst treft Servische blauwe bessenplantages

De recente voorjaarsvorst heeft opnieuw de Servische zachtfruitsector getroffen, waarbij veel plantages tot 40% schade hebben opgelopen. Volgens Sladjana Vuković, CEO van het Servische exportbedrijf Srbovoće, heeft de vorst in april verschillende gradaties van schade veroorzaakt, variërend van volledige verliezen tot minder ernstige effecten, wat resulteert in schattingen van 15% tot 40% minder zachtfruit op nationaal niveau dan verwacht.

Nu de situatie zo snel is omgeslagen van vorst naar veel warmer weer tijdens de lente, zal het oogstseizoen van de blauwe bessen versneld worden naar een vroegere periode. "Het was ongewoon warm, wat betekent dat ons seizoen dit jaar twee tot drie weken eerder begint," zegt Vuković.

De schadelijke vorst komt net op het moment dat Servische telers zoals Vuković tekenen van een goede oogst zagen. Nu is veel van hun hoop de bodem ingeslagen. "Als we geen vorst hadden gehad, dan zouden we dit jaar meer volume hebben dan vorig jaar, maar het zal minder zijn."

Vorig jaar bemoeilijkten late lenteregens en koeler weer in heel Servië de blauwe bessenoogst. Srbovoće exporteert bessen van telers met een totaal areaal van 120 hectare, variërend van recent geplante velden tot die in volle productie zijn. Deze telers bevinden zich voornamelijk rond Belgrado en Centraal-Servië, met een kleinere aanwezigheid in het westen en zuidoosten van het land.

Vuković hoopt meer te exporteren naar het VK en de rest van Europa, waar de vraag naar Servisch zachtfruit toeneemt. Ze zullen ook naar buurlanden als Hongarije en Kroatië sturen. "Nu met de gevolgen van de vorst zal onze export naar Europa naar mijn mening vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar," besluit ze.

Voor meer informatie:
Sladjana Vuković
Srbovoće
Tel: +381 62 182 20 17
[email protected]
www.srbovoce.rs

Publicatiedatum: