Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"50% clementinesteelt Uruguay getroffen door zware regenval"

De clementineoogst en de uiteindelijke export in Uruguay zijn getroffen door de zware regenval die de afgelopen weken grote overstromingen heeft veroorzaakt in de buurlanden Brazilië en Argentinië. De onophoudelijke regen leidde ertoe dat de oevers van de Uruguay-rivier buiten hun oevers traden, waardoor duizenden mensen ontheemd raakten.

Volgens Marta Bentancur, van de Unie van Fruittelers en Exporteurs van Uruguay (UPEFRUY), hebben vroege ramingen uitgewezen dat de helft van de clementineoogst is getroffen. "Zware regens hebben ook de teeltgebieden langs de Uruguay-rivier en het zuiden van het land getroffen. Er zal een aanzienlijke vermindering van de export zijn, in ieder geval van clementines. Volgens sommige exporteurs is ongeveer 50% van de clementineteelt getroffen. Er wordt gesproken over een raming van minstens 10.000 ton, maar die raming is nog niet geverifieerd."

Telers en exporteurs in Uruguay hoopten op een goed normaal seizoen, na de droogte van vorig jaar. In het voorseizoen viel er veel regen en kon er een veelbelovende oogst van clementines worden binnengehaald. Helaas hadden de zware regenbuien die tot overstromingen leidden een negatieve invloed op de oogst. Uruguay begon het exportseizoen voor citrus van 2024 met de export van clementines naar de VS in april.

De zware regenval die leidde tot verwoestende overstromingen in het naburige zuiden van Brazilië, heeft ook Uruguay en Argentinië in de aangrenzende gebieden getroffen. Dit zorgt voor toenemende bezorgdheid over het steeds veranderende weerpatroon, waarbij El Niño een rol speelt. Dit extreme weerpatroon, dat van droogte overgaat in eventualiteiten en dan plotselinge overstromingen, is bekend bij iedereen in Latijns-Amerika en andere delen van de wereld. Het nationale noodsysteem (SINAE) van Uruguay heeft op 23 mei een geel alarm afgegeven voor zware stormen en hevige regenval die naar verwachting zal aanhouden.

Voor meer informatie:
Marta Bentancur
UPEFRUY
Tel: +598 2916 0635
[email protected]
www.uruguayfruits.com.uy

Publicatiedatum: