Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar droogteresistente aardappel in Atlantisch Canada

Federale wetenschappers in Atlantisch Canada richten zich op de veredeling van een aardappelras dat zich beter kan aanpassen aan de veranderende klimaatomstandigheden. Bourlaye Fofana, een onderzoekswetenschapper bij Agriculture and Agri-Food Canada, leidt een team in Charlottetown dat wilde aardappelrassen uit de Zuid-Amerikaanse Andes onderzoekt. Deze variëteiten worden als veelbelovend beschouwd voor het veredelen van een aardappel die beter bestand is tegen droogte, gericht op de Noord-Amerikaanse markt.

Het Canadese ministerie van Landbouw erkent het bestaan van meer dan 5000 aardappelrassen wereldwijd, maar de genetische diversiteit tussen commerciële soorten blijft beperkt. Deze vermindering in genetische variatie heeft gevolgen voor de bestendigheid tegen ziekten en het aanpassingsvermogen aan het klimaat. "We zien veel problemen, omdat de genetische diversiteit onder deze geteelde commerciële rassen vrij beperkt is", aldus Fofana, die wijst op de mogelijke toekomstige uitdagingen als gevolg van klimaatverandering en hittegolven.

Fofana's onderzoek richt zich op wilde Peruaanse aardappelsoorten die diploïde zijn, wat betekent dat ze twee sets chromosomen hebben. Deze genetische opbouw maakt laboratoriumonderzoek eenvoudiger en helpt bij het vinden van genetische markers. Deze markers kunnen vervolgens worden gebruikt voor commerciële aardappelsoorten, die tetraploïde zijn en vier sets chromosomen hebben. Ondanks hun kleinere formaat lijken deze wilde aardappelen qua uiterlijk op conventionele commerciële variëteiten en worden ze sinds 2014 bestudeerd. Fofana wijst op de veelbelovende opbrengst, knolgrootte en kwaliteit van de ontwikkelde klonen, waaronder een bevredigend zetmeelgehalte en verwerkingskwaliteit.

Fofana benadrukt het belang van het vergroten van de veerkracht van de gewassen nu Atlantisch Canada te maken krijgt met drogere en hetere omstandigheden als gevolg van de klimaatverandering. Het doel is om gewassen en teeltsystemen proactief aan te passen aan deze opkomende uitdagingen, vooral in gebieden met beperkte waterbronnen.

Bron: atlantic.ctvnews.ca

Publicatiedatum: