Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pitapalma (Canarische Eilanden)

"Bijna al ons dragonfruit gaat naar Tsjechië"

Tsjechiƫ is de belangrijkste bestemming geworden voor het dragonfruit van telersvereniging Pitapalma op het Canarische eiland La Palma. "We exporteren 90% van de oogst rechtstreeks naar Praag. De overige 10% is bestemd voor de lokale markt", zegt Esteban Lorenzo, woordvoerder van Pitapalma.

De oogst begint over goed een maand en duurt tot eind oktober/begin november. "Op dit moment zijn we de bloemen aan het bestuiven. Na de bestuiving duurt het ongeveer 40 dagen voordat het fruit rijp is. We verwachten tegen 10 juni de export te kunnen opstarten."

"Op dit moment telen we voornamelijk rode en roze rassen. Ik heb een proefperceel met ongeveer 30 rassen om te zien welke variƫteit de beste resultaten biedt op het eiland. Op dit moment steken er twee met kop en schouders bovenuit: Tesoro en Physical Graffiti. Maar ook Jimdu lijkt veelbelovend", vertelt Esteban.

"Hoewel Undatus een van de bekendste rassen is, heeft hij een kleiner aantal bloemen en is de oogst behoorlijk geconcentreerd in de tijd. We geven de voorkeur aan rassen met een meer continue en gespreide oogst zodat we het gehele seizoen door fruit kunnen zenden."

"Hoewel dragonfruit ook op het Spaanse vasteland wordt geteeld, is er een groot verschil met de teelt op de Canarische Eilanden", vervolgt Esteban Lorenzo. "Hier op La Palma hebben we geen kassen nodig omwille van het subtropische klimaat. Het klimaat is hier zeer mild en gelijkaardig aan dat van het oorspronkelijke herkomstgebied van dragonfruit. Daarom hebben we geen problemen hebben met rotting en de planten zijn over het algemeen gezonder gedurende de hele teeltcyclus."

"Omdat we geen last hebben van plagen kunnen we biologisch te werk gaan en de kosten laag houden. Het feit dat we geen chemische producten gebruiken wordt zeer op prijs gesteld door onze Tsjechische klant. Dit jaar heeft hij zelfs drie keer zoveel besteld als vorig seizoen."

Dragonfruit is een zeer interessant gewas geworden op La Palma. De prijzen zijn zeer aantrekkelijk en de vraag is goed in heel Europa. "Voor veel telers is het een mooie aanvulling", zegt de woordvoerder. "Drie jaar geleden, toen we de vereniging oprichtten, waren we met 18 leden. Nu zijn we met 43 en volgend jaar denken we zelfs uit te komen op bijna 60."

Voor meer informatie:
Pitapalma
La Palma (Spanje)
Tel: +34 639 36 19 01
[email protected]
https://pitapalmatropicales.com

Publicatiedatum: