Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zomers warmen meer op dan winters"

In een warmer klimaat warmen zomers in Noordwest-Europa meer op dan winters. Dat blijkt uit onderzoek naar fossiele schelpen door een internationaal team aardwetenschappers. Met deze kennis zijn de gevolgen van de huidige opwarming van de aarde in het Noordzeegebied beter in kaart te brengen.

De onderzoekers maten de chemische samenstelling van fossiele schelpen. Deze schelpen werden gebouwd door schelpdieren als oesters, kokkels en mosselen. Deze leefden tijdens het Plioceen, circa 3 miljoen jaar geleden, in de Noordzee. De schelpen groeiden laagje voor laagje, vergelijkbaar met boomringen, en legden tijdens hun leven heel gedetailleerde informatie vast.

Tijdens het Plioceen was het gemiddeld 2,5 tot 3 graden warmer op aarde dan nu. In hun studie, waarover is gepubliceerd in Science Advances, namen de onderzoekers een 'snapshot' van het klimaat van die tijd, om inzicht te krijgen in het verschil tussen de seizoenen in een warmer klimaat. Het belangrijkste inzicht is dat zomers veel meer opwarmen dan winters in een warmer klimaat zoals het Plioceen. Terwijl de winters ongeveer 2,5 graden warmer werden, was de temperatuur tijdens de zomer ongeveer 4,3 graden hoger.

De onderzoekers zien hetzelfde resultaat in modellen voor het klimaat in het Plioceen, maar ook voor de toekomst, die een gelijkaardige hoeveelheid opwarming voorspellen voor het jaar 2100. In deze studie keken zij naar de ordening in de isotopen in de fossiele schelpen. De mate van ordening in de koolstof- en zuurstofisotopen in fossiele kalk schelpen is afhankelijk van de temperatuur. Daardoor kunnen de metingen gebruikt worden om de temperatuur waarbij de schelpen werden gevormd te reconstrueren.

Bron: Universiteit Utrecht

Publicatiedatum: