Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar Spaanse kersen overstijgt aanbod

De kersenoogst is een week eerder van start gegaan in de Spaanse Jertevallei. De vraag is zeer goed, zodat de sector de verwachting koestert om te kunnen herstellen van het gecompliceerde seizoen van vorig jaar. Hoewel er door het onstabiele weer op dit moment een dipje is in de opbrengst in meerdere Europese teeltgebieden, wordt verwacht dat de volumes de komende week zullen aantrekken.

"Door een forse regenbui is de oogst van de vroege rassen 30% teruggevallen en ook de daling van het kwik heeft ervoor gezorgd dat het aanbod op dit moment lager is dan gebruikelijk en dat de latere rassen er iets langer over zullen doen om te rijpen", zegt Mónica Tierno, manager van de federatie van coöperaties van de Jertevallei.

Deze situatie doet zich ook voor in andere teeltgebieden in de mediterrane landen. "We hebben zelfs exporteurs uit Italië aan de lijn gehad die vroegen of we hen kersen konden leveren vanwege de algemene schaarste op dit moment. De vraag is groter dan het aanbod", zegt Monica.

"De afzet loopt van meet af aan zeer goed en we hebben erg goede feedback gehad over de kwaliteit vóór de regenperiode. Ook nu zijn de prijzen nog steeds goed", aldus de manager van deze organisatie. "We verwachten dat de volumes vanaf volgende week groter zullen worden. Dan zullen we ons ook meer kunnen toeleggen op de export."

De vereniging verwacht een gemiddelde oogst van ongeveer 16 miljoen kilo met over het algemeen goede maten. Iets meer dan de helft zal worden geëxporteerd.

"We hopen allemaal op een beter seizoen dan vorig jaar, dat erg moeilijk was door de opbrengstdaling, zowel hier als in andere delen van Spanje en in Italië. Dit jaar hebben we een nieuwe sorteermachine gebaseerd op AI en met een hoge mate van automatisering. Met 14 banen zal die lijn onze verpakkingscapaciteit aanzienlijk verhogen", aldus Mónica Tierno.

"En na jaren aan de mouw te hebben getrokken aan het ministerie van Landbouw om de Chinese markt open te beuken voor onze kersen, lijken de eerste stappen te worden gezet om een exportprotocol op te starten. China is een land met een heel hoge consumptie van dit fruit en de prijzen zijn er zeker goed", besluit de manager.

Voor meer informatie:
Mónica Tierno Díaz
Agrupación de Cooperativas del Valle del Jerte
Ctra. Nacional 110, km 381
10614 Valdastillas (Cáceres) – Spanje
Tel: +34 927 471070
[email protected]
www.ac-vallejerte.es

Publicatiedatum: