Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge prijzen Peruaanse gember door 20% kleinere oogst

Omdat het Peruaanse aanbod in de tweede helft van 2024 naar verwachting ongeveer 20% lager zal uitvallen, zullen de gemberprijzen waarschijnlijk blijven stijgen. Ongunstige weersomstandigheden zorgen er voor bacteriële rotting. "El Niño brengt warme temperaturen en een intens regenseizoen naar het Peruaanse oerwoud", aldus Antonio Méndez, Sourcing Manager LATAM van Only Bio Perú.


Antonio Méndez, Sourcing Manager LATAM van Only Bio Perú, geflankeerd door twee gembertelers

"Warm weer in combinatie met regen zorgt voor de ontwikkeling van Ralstonia solanacearum en dus van wat we "bacteriële rotting" noemen. Sommige landen hebben al problemen gemeld bij de Peruaanse exporteurs. Bovendien houdt een te natte bodem de ontwikkeling van de gemberplant tegen. De streek rond Pichanaki-Satipo heeft klei-leemgronden die veel water vasthouden", legt Méndez uit.

Ongeveer 60% van de Peruaanse gember is biologisch. Omdat de kwaliteit van de Peruaanse gember beter is dan die van China en India, is de markt bereid om goede prijzen te betalen voor het Peruaanse product. Hoewel sommige andere exporteurs begonnen zijn met luchtvracht van de jonge gember naar de VS, zegt Méndez dat Only Bio Perú de voorkeur geeft aan zeevervoer: "We hechten veel waarde aan de ecologische voetafdruk."

Méndez zegt ook te verwachten dat de prijzen hoger zullen worden en blijven. "Nu, vroeg in het seizoen, liggen de prijzen rond $2,00 per kilo FOB, maar Peruaanse exporteurs verzenden alleen naar de VS en nabijgelegen bestemmingen, omdat er nog niet zoveel teeltbedrijven aan het oogsten zijn. Onrijpe gember wordt gekenmerkt door roze uiteinden."

Het Spaanse moederbedrijf heet Only Bio SL, het Peruaanse filiaal Only Bio Perú SAC. "We werken met negen telers in het departement Junín, in de buurt van La Merced, Chanchamayo, die samen 29,5 hectare hebben. We zijn biologisch en GlobalGAP gecertificeerd."

Er is veel vraag naar de jonge gember op de Amerikaanse markt. "Een ander punt om rekening mee te houden is dat de interesse dit jaar groot is vanwege de goede resultaten van vorig jaar. Het zal een gevecht worden om product te krijgen", besluit Méndez.

Voor meer informatie:
Antonio Méndez
Only Bio Perú SAC
Tel: +34 622 933 328 (Spanje)
Tel: +51 970 538 904 (Peru)
[email protected]
www.onlybio.es

Publicatiedatum: