Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overaanbod vroege Spaanse uien

De nieuwe oogst van Spaanse uien wordt geconfronteerd met een stagnerende markt als gevolg van overaanbod. Bovendien is er ook, zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar, importproduct op de markt.

"De afgelopen twee jaar is het wereldwijde uienaanbod kleiner geweest dan gebruikelijk en zijn er historisch hoge prijzen bereikt op de internationale markt, vooral in het geval van de extra vroege rassen", vertelt Alfonso Tarazona, voorzitter van Acec, de Spaanse vereniging van uientelers en -exporteurs.

"Dit jaar hebben contracttelers iets meer uien geplant uit vrees niet genoeg product te hebben. Bovendien dachten veel telers in Andalusië, Murcia en Valencia dat het areaal zou afnemen door de droogtesituatie en dus werd ook voor de vrije markt meer aangeplant", legt Tarazona uit.

"Het heeft geresulteerd in een opmerkelijke toename van de aanplant van extra vroege uien buiten de programma's om. En toen er geoogst werd, waren er nog steeds bewaaruien te vinden, zowel in Spanje als in andere Europese teeltlanden, vooral in Nederland, en was er ook nog de gebruikelijke import van overzeese gebieden om aan de vraag van bepaalde klanten te voldoen", geeft hij aan.

Daartegenover staat een gezapige vraag, zodat de situatie op de markt eerder gecompliceerd is: "Veel telers hebben problemen om hun uien op de markt te brengen, vooral wie voor de vrije markt heeft aangeplant. Als sector moeten we leren om in de toekomst professioneler en planmatiger te werken. Tegenwoordig is het gemakkelijker om over de juiste informatie te beschikken en we moeten een vloeiende communicatie onderhouden tussen telers, handelaren en klanten", stelt Tarazona. "Het is essentieel om te leren werken met programma's en contracten. Anders kunnen we niet anders dan de gevolgen aanvaarden zoals dit jaar."

"De prijzen zijn zich evenwel enigszins aan het stabiliseren. Wie contracten heeft, zal zijn kosten kunnen dekken en winst kunnen maken, maar wie vrij heeft aangeplant, zal het moeilijker hebben", voegt hij toe.

Hoewel de regen van eind maart en april de kwaliteit van de extra vroege uien iets heeft aangetast, blijkt het water welkom voor de uien die tussen juni en augustus zullen worden geoogst. "Vanaf nu zal de kwaliteit van de uien verbeteren. De weersomstandigheden zijn nu echt gunstig", zegt Tarazona. "Ook het areaal van de middellate en late rassen is toegenomen, maar het is nog te vroeg om zicht te hebben op de uiteindelijke opbrengst."

Voor meer informatie:
Alfonso Tarazona
Acec
C/ Hernán Cortés n.º 4
46004 Valencia (Spanje)
Tel: +34 963517409
[email protected]

Publicatiedatum: