Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hagelbuien zorgen voor angstige momenten onder Vlaamse fruittelers

"Nog nooit zo vroeg na de bloei al hagel gezien"

Tholen - Na een zeer mooi weekend was het afgelopen maandag raak. De zon werd ingeruild voor forse regenbuien en lokaal zelfs korte hagelbuien. Fruittelers beleefden angstige momenten voor de perenbomen, die pas net uit de bloei waren gekomen. "Ik denk niet dat ik ooit zo vroeg al met hagel te maken heb gehad. Het is hopen dat het voor de rest van het seizoen mee zal vallen, maar het weer wordt steeds extremer", vertelt teler Bert Morren uit het Vlaamse Kortenaken.

Het zorgt ervoor dat bij de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH) al meer dan honderd meldingen van hagelschade zijn binnengekomen, zo meldt NFO. Een totaaloverzicht van de schade is er nog niet, maar duidelijk is dat telers vanuit heel Nederland en België schade melden. Zo ook bij Fruit Vanhellemont uit Tielt-Winge. "Bij ons is het niet zo fel geweest. De schade valt gelukkig relatief nog mee. Een kleine minuut was het lichte hagel en erna natte sneeuw, maar het lijken zeer plaatselijke buien geweest te zijn", zo vertelt Mario.

"Gisteren trok eerst een front van west naar oost en daarna waren er tientallen losse buien, waarvan meerdere met hagel. De buien bevatten veel fijne hagel in combinatie met veel wind, waardoor veel schade is ontstaan. We krijgen melding van soms hele bedrijven die hagelschade hebben, vooral op de peren", vertelt Gert Jan van Dijk van OFH bij NFO.


Foto NFO

"Ik ben nu op een stuk waar ik eigenlijk niets zie, maar aan mijn huis hebben we de hagel wel zien vallen", gaat Mario verder. "Daar zie je dat de peren lichte tikjes in de schil hebben. Echter, groeit dat er in zo'n vroeg stadium normaal gezien allemaal nog wel uit. Alleen door de combinatie van het effect van de tikjes met de koudere temperaturen is het afwachten hoe de rui gaat zijn. We hebben natuurlijk een fantastische bloei gehad, dus de zetting is super geweest. Gaat de rui versterkt worden door deze tikvlakken van de hagel? Het zou kunnen dat we misschien minder gladde peren zullen krijgen, maar echte grote problemen voorzie ik niet. Alleen het is eigenlijk ook nog te vroeg. Het is eergisteren gebeurd dus het is moeilijk om te zeggen hoe de boom hierop gaat reageren. We kunnen niet in de toekomst kijken."

Nooit zo vroeg hagel
Ook Bert Morren is eenzelfde mening toegedaan. "We hebben eigenlijk weinig zicht of de schade op de Conference blijvend zal zijn. Je ziet aan de windkant een aantal kleine zwarte puntjes en krasjes, maar aan de andere kant van de boom valt het weer mee. Het was echt maar een paar minuutjes, maar ik denk dat 60 procent wel is geraakt. Dat komt met name door de felle wind erbij. Ik heb begrepen dat er op sommige plaatsen wel wat meer schade lijkt te zijn, vooral op het blad. Alleen hier val het toch alleszins mee bij de Conference. Ik heb wel wat meer angst voor andere perenrassen die gevoeliger zijn, zoals Qtee. Er zijn peren die wel echt wat gevolgen kunnen ondervinden."


Bert en Joke Morren. ©www.straffestreek.be

"Het is echter inderdaad nog vroeg in het groeiseizoen", zo gaat hij verder. "Zeer vroeg zelfs. Ik denk dat ik nog nooit in de eerste week na de bloei al hagel heb gehad. De peren zijn nog net geen 10 mm. Het is een zeer slecht begin, maar het geeft ook nog genoeg tijd voor het fruit om te herstellen. Het is alleen te hopen dat dit geen voorbode is voor de rest van het groeiseizoen. We zullen nu eenmaal meer met de weersextremen om moeten gaan, maar lastig is het wel."

Louis De Cleene van Devos Group heeft bij VRT iets meer angst voor de nieuwe oogst. Hij verwachtte dit jaar een goede oogst, maar vreest nu voor de gevolgen, zo schrijven ze. "We dachten dat de oogst dit jaar heel vol en goed zou zijn. Het zag er allemaal goed uit. Maar door die hagel vrezen we nu dat we toch een percentage van onze oogst zullen verliezen."

Vorst
Mario geeft zelfs een positieve draai aan de nattigheid. Er waren namelijk lage temperaturen voorspeld met kans op nachtvorst. Danny Bylemans van PC Fruit zegt hierover bij VILT dat alles zal afhangen van het feit of er al dan niet een wolkendek zal zijn. Zowel woensdag- als donderdagnacht zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. "Het is nog afwachten hoe laag die temperatuur gaat zakken, maar wolken kunnen dat sterk beïnvloeden. Die wolken fungeren als een soort van beschermdeken."


Mario Vanhellemont

"Tegen dergelijke nattigheid kunnen we ons nog beschermen in zo'n vroeg stadium. Ook vrieskou zullen we ons uiteraard tegen wapenen, maar zo lang het zo nat is, is de kans op strenge vorst minder, dus dat is super", vertelt Mario. "Als het gaat vriezen is alles weg, dus zo lang dat en hagel weg blijven, klagen we niet."

Voor meer informatie:
Mario Vanhellemont
Fruit Vanhellemont
Heibosstraat 17
3391 Meensel-Kiezegem, België
016 63 32 35
[email protected]
www.fruitvanhellemont.be

Bert en Joke Morren
Fruitbedrijf Morren
Groenstraat 6
3470 Kortenaken, België
+32 474 76 46 69
[email protected]
www.streekproductenmorren.be