Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vroege oogst Servische pruimen"

De hoge temperaturen tot 30 graden in grote delen van Servië hebben de groei van steen- en zachtfruit versneld. Volgens de eerste ramingen zal de oogst van de vroege pruim Cacaks Frühe al in de tweede week van juni beginnen en zullen de volgende rassen Cacaks Schöne (Lepotica) en Stanley ook twee tot drie weken eerder dan normaal klaar zijn voor de oogst. "Alleen een plotseling koufront zou de groei van de bomen nog kunnen vertragen, maar ik verwacht geen late vorst", legt Anneliese Vollweiler, Geschäftsführerin van ANEVO Trading, uit.

Net als bij bijvoorbeeld appelen is er een zekere mate van alternatie in de pruimenbomen, waardoor de bomen niet elk jaar dezelfde opbrengst leveren. Vollweiler: "Volgens deze groeicyclus zou er dit jaar weer een royale pruimenopbrengst zijn na twee oogstjaren die onder het gemiddelde liggen." Iets minder dan een derde van het totale importvolume van Anevo Trading wordt vers verhandeld (retail en verwerking). Het leeuwendeel wordt echter nog steeds gebruikt in de diepvries- en schnapssector.


Pruimenras Stanley.

Duitsland blijft een van de belangrijkste afzetmarkten voor de Servische fruitsector. "Voor veel bedrijven is het een eer om producten aan Duitsland te mogen leveren. In dit opzicht is de Duitse markt ongelooflijk belangrijk, waar een consistente, homogene kwaliteit ook via de prijs wordt gehonoreerd. Helaas worden Servische pruimen de laatste jaren steeds vaker van een nieuw etiket voorzien en in Oostenrijk en Duitsland als Italiaans product verkocht", zegt Vollweiler.


Bij alle fruitsoorten uit Servië zal de oogst dit jaar enkele weken eerder beginnen. Foto: kersen van het ras Oblacinska

Professionalisering van de Servische fruitsector
ANEVO Trading houdt zich al vele jaren bezig met de inkoop en afzet van fruit van Servische oorsprong, waaronder aardbeien, kersen, frambozen, pruimen, abrikozen en bramen. Om ook in de toekomst aan de hoge standaarden van de Duitse markt te kunnen voldoen, zijn veel Servische bedrijven nu bezig met het moderniseren en professionaliseren van hun processen en waardeketen, merkt Vollweiler op. "De nieuwste maatregel is de realisatie van een duurzame verpakkingsindustrie en het gebruik van IFCO-kratten in plaats van hout en karton. Steeds meer retailketens willen tenslotte op een manier werken die de bronnen spaart en hun CO₂-voetafdruk verkleinen en eisen dit ook van hun leveranciers." Bovendien werd vorig jaar het kwaliteitsmanagement naar Servië verplaatst. Er wordt gestreefd naar een Europees bewakingssysteem voor gewasbeschermingsmiddelen, iets wat veel Europese landen al willen.


Abrikozen Donaurose

Ook de gevolgen van klimaatverandering worden in de Balkan-regio steeds duidelijker, met deels desastreuze gevolgen voor de fruitteelt, vervolgt Vollweiler. "Schaduwnetten zijn bij veel fruitteelten, ook bij pruimen, een belangrijk onderwerp. In 2023 was er veel neerslag, gevolgd door aanhoudende hitte. Dit heeft vooral bij de kersen, maar ook bij de pruimen, invloed gehad op de opbrengst. Dienovereenkomstig lagen de pruimenprijzen tot 30% procent boven het gemiddelde niveau. Omdat ook de pruimenoogst in Duitsland ondergemiddeld was, heeft men zich dienovereenkomstig voorzien van producten uit derde landen, namelijk Servië, Moldavië, Noord-Macedonië."


Blauwe bessen bloei: de oogst begint naar verwachting rond 20 mei.

Voor meer informatie:
Anneliese Vollweiler
ANEVO Trading GmbH
Fraunhoferstraße 16
91058 Erlangen, Duitsland
Tel: +49 (0)9131 6108673
Mobiel: +49 (0) 170 581 7970
[email protected]
www.anevo-trading.com

Publicatiedatum: