Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorgen bij start Spaanse aardappelseizoen

De start van het Spaanse aardappelseizoen heeft voor onrust gezorgd onder de telers door een toename van de import uit Egypte en een afname van de consumptie. Die is gedaald van 20 kilo per capita in 2019 naar 18 kilo in 2023. Bovendien is er een lichte daling in de opbrengst, zo stelt Alfonso Sáez, voorzitter van het aardappelcomité van brancheorganisatie Fepex. De daling wordt toegeschreven aan weersomstandigheden en een verslechtering van de plantgezondheid, wat heeft geleid tot een toename van de afkeuringen van pootgoed.

Bovendien kiezen telers door de klimaatuitdagingen en een toename van de consumptie van diepgevroren aardappelproducten vaker voor gewassen bestemd voor de verwerkende industrie in plaats van voor pootgoed. Desondanks wordt in Sevilla een uitzonderlijke oogst verwacht dankzij de regenval in de paasweek. In regio's zoals het Baskenland en de Valenciaanse Gemeenschap zal het areaal stabiel blijven.

Maar er is dus ook bezorgdheid over de import van aardappelen uit Egypte, die van 2.463 ton in 2019 is gestegen naar 50.488 ton in 2023, terwijl de consumptie in Spanje met 11,7% is gedaald in de afgelopen vijf jaar. De consumptie van diepgevroren aardappelproducten is daarentegen wel gestegen, van 0,9 kilo per hoofd van de bevolking in 2019 naar 1,13 kilo in 2023. Deze toename is volgens Fepex te verklaren door een voorkeur voor gemak en mogelijk ook prijs. Ook de aankoop van andere vormen van verwerkte aardappelen is toegenomen.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: