Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelmarkt rapport week 14/15

Nauwelijks prijsverandering consumptieaardappelen Duitsland

Volgens BLE was er weinig verandering op de aardappelmarkt: Duitse partijen consumptieaardappelen uit bewaring bleven domineren en overtuigden qua kwaliteit nog steeds. Ze werden geflankeerd door enkele partijen uit het buitenland. Prijsmatig was er niet veel beweging. Bij de vroege consumptieaardappelen zorgde het aspergeseizoen voor wat meer dynamiek: De afzet versnelde in bepaalde regio's. Hier en daar konden handelaren hun eerdere prijzen iets verhogen, maar meestal bleven ze echter constant.

Rheinland-Pfalz:
Het aardappelaanbod van de oude voorraad uit gebieden met overproductie is afgenomen, restvoorraden worden overzichtelijker. Franse producten zijn ook nog steeds op de markt. Het aanbod van primeuraardappelen uit Egypte in de retail neemt toe en ook Israël en Cyprus zijn goed vertegenwoordigd. Telers met directe verkoop raken door hun voorraad heen, en sommige werken met extra inkoop of zijn dat nog van plan. Door de hoge temperaturen van vorige week konden de eerste Duitse asperges worden gestoken, wat de verkoop van primeuraardappelen ten goede zou moeten komen.

Schleswig-Holstein:
Ook na Pasen blijft het aanbod aan consumptieaardappelen voldoende. De vraag in de retail en door de horeca is na de feestdagen tijdelijk afgenomen, maar daarna weer gestegen. De restvoorraden van het vorige jaar worden inmiddels iets ruimer ingeschat dan voorheen. Prijsverhogingen zijn daardoor moeilijk door te voeren. De aanloop naar het aspergeseizoen zou de vraag naar aardappelen van goede kwaliteit kunnen stimuleren. Het aanbod aan importproduct neemt langzaam maar gestaag toe. Het poten worden door nieuwe regenval vertraagd.

NRW:
De huidige markt voor consumptieaardappelen is in evenwicht, meldt Weuthen in het meest recente marktrapport. Import uit Egypte en Israël vullen het aanbod aan. Er wordt bovendien een goede oogst uit Israël en Spanje verwacht. De eerste aardappelen onder folie in het Rijnland komen op. In Burgdorf, Baden en in de Pfalz zijn deze nu ongeveer 10 tot 15 cm groot.

Op de industriemarkt blijven de prijzen in West-Europa nog een week stabiel op het bereikte niveau.

Hessen:
In de staat Hessen waren er vergeleken met vorige week geen noemenswaardige prijswijzigingen.

Bayern:
De laatste consumptieaardappelen uit bewaring van Beierse teelt zijn nu de handel en daarmee nadert het huidige seizoen relatief vroeg zijn einde. "Kwalitatief gezien hebben de aardappelen uit bewaring tot het einde van het seizoen vrij goed standgehouden. In februari en maart waren de prijzen grotendeels stabiel, terwijl er tussen november en januari meerdere kleine prijsverhogingen waren", aldus het management van het Frankische sorteer- en verpakkingsbedrijf Hofbeck.

Mecklenburg-Vorpommern
Na de levendige paashandel is de vraag naar verpakte consumptieaardappelen duidelijk afgenomen. Dit is niet ongebruikelijk, restvoorraden van de royale paasaankopen worden eerst verbruikt. Er is nog steeds oude voorraad beschikbaar, maar deze nemen gestaag af. Vrije consumptieaardappelen zijn nauwelijks beschikbaar op de markt. De telersprijzen voor consumptieaardappelen uit bewaring blijven onveranderd op het niveau van de vorige week. De prijzen voor geschilde aardappelen zijn stabiel. De eerste Duitse asperges worden inmiddels in kleine volumes en tegen hoge prijzen aangeboden. Egyptische primeuraardappelen zijn echter nog steeds weinig gevraagd. Het poten van aardappelen is op veel plaatsen al begonnen, op de lichte zandgronden worden deze werkzaamheden deze week al afgerond. Regen heeft het poten van de aardappelen regionaal tijdelijk vertraagd.

Brandenburg
De telersprijzen voor consumptieaardappelen blijven vrijwel onveranderd op het niveau van de vorige week. Tijdens de paasdagen en ook in de week na Pasen werden consumptieaardappelen in de retail en bij discounters sterker gevraagd. Het aandeel import van primeuraardappelen in de retail neemt gestaag toe. Primeuraardappelen uit Egypte en uit Israël worden aangeboden en al goed verkocht. De prijzen voor geschilde aardappelen zijn plaatselijk licht gestegen. Het poten van aardappelen gaat vlot vooruit, deels heeft regen de werkzaamheden tijdelijk onderbroken.

Sachsen
In de korte week na Pasen nam de vraag naar consumptieaardappelen in de retail zoals verwacht duidelijk af. Aangelegde voorraden voor het Paasfeest worden eerst verbruikt. De telersprijzen voor consumptieaardappelen en de prijzen voor geschilde aardappelen liggen stabiel op het niveau van de vorige week. Duitse aardappelen uit bewaring zijn echter nog steeds schaars en tot de komende oogst moeten nog minstens drie maanden voorbijgaan. Aanbod aan vrije aardappelen ontbreekt. De omschakeling naar primeuraardappelen verloopt zeer terughoudend, de afzet is gering. Het huidige ongewoon warme weer zorgt ervoor dat Duitse bewaaraardappelen vroeg kiemen, wat een belemmering is voor de afzet. Sommige pootaardappelen zijn al lang aan het kiemen en moeten daarom zo snel mogelijk gepoot worden. Het voorbereidende veldwerk voor het poten van de knollen is in volle gang.

Sachsen-Anhalt
In de week na Pasen was de vraag naar consumptieaardappelen in de retail en discounters zwak. De telersprijzen voor consumptieaardappelen en de prijzen voor geschilde aardappelen werden in sommige gevallen licht verhoogd. Sinds Pasen hebben winkelketens steeds meer import primeuraardappelen in hun assortiment opgenomen. Tot nu toe is de afzet matig en zijn de prijzen hoog. Als alternatief bieden lokale consumptieaardappelen aanzienlijk betere voorwaarden. Ze zijn goed en goedkoop. Het poten van aardappelen wordt regionaal voorbereid, in sommige gevallen zijn telers al bezig. Regen heeft het poten vertraagd, vooral op zware gronden. Het pootgoed is al lang aan de kiemen, dus de tijd dringt. Online handelaren zijn bezig met het op de markt brengen van de resterende voorraden die her en der opduiken.

Thüringen
Zoals verwacht daalde de handel in consumptieaardappelen aanvankelijk sterk aan het begin van de week na Pasen. Aan het einde van de week steeg de afzet van verpakt product weer aanzienlijk. De telersprijzen voor Duitse tafelaardappelen bleven op het niveau van de week ervoor. Knollen uit de oude voorraad zijn niet langer in voldoende aantallen beschikbaar, en sommige partijen worden tegen hoge prijzen verkocht. Duitse verpakkers vertrouwen op langetermijnrelaties en hun eigen lokale voorraden. Deze week wordt er in de retail geadverteerd met Egyptische primeuraardappelen. Tot nu toe is de vraag naar de dure geïmporteerde aardappelen zwak. Met het huidige warme weer begint op veel plaatsen de aardappeloogst. De prijzen voor geschilde aardappelen blijven onveranderd.

Publicatiedatum: