Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spaanse knoflooktelers hebben veel geld verloren"

"De nasleep van de teleurstellende knoflookoogst in Spanje en China blijft de markt typeren", meldt Jörg Sturmberg van Jersa Fruchtimport. "Door de grote oogstverliezen in Spanje is de import uit China en Argentinië gestegen. Vooral in China moesten de benodigde volumes via andere licentiehouders worden geïmporteerd om dit überhaupt te kunnen garanderen. Tegelijkertijd was het erg moeilijk om de prijzen naar boven bij te stellen, maar uiteindelijk zijn we daar wel in geslaagd."

Niet alleen in Spanje, maar ook in China viel er tijdens de oogst onnodig veel regen, wat een negatieve invloed had op de opbrengst. Sturmberg: "Met name in Spanje moest er extreem veel gesorteerd worden, waardoor het Spaanse seizoen erg vroeg eindigde. Daarom verwachten we dit jaar ook een daling van het areaal in Spanje. Ten eerste omdat er minder zaad van goede kwaliteit is en ten tweede omdat er in alle knoflookteeltgebieden veel geld verloren is gegaan. Vanwege de schade als gevolg van het weer is er een landbouwverzekering in werking getreden, maar die zal de verliezen slechts gedeeltelijk compenseren."


Op 17 maart vierde Jersa GmbH haar 38-jarig bestaan

De laatste knoflook uit de oude oogst uit China worden nu geladen en is volgens Sturmberg van zeer goede kwaliteit. Over het geheel genomen zijn ze ongeveer 5-10% meer dan het jaar ervoor. "Ondanks de inflatie zijn er slechts minimale prijsstijgingen geweest voor knoflook, vooral in vergelijking met veel andere groenten. Er was onlangs een stijging in de verkoop met Pasen, waarna de afzet ineens daalde. We voelen ook een zekere marktdruk voor verse knoflook uit Egypte, die we momenteel aanbieden." Zodra het Egyptische seizoen begin mei voorbij is, gaan we naadloos verder met knoflook uit Spanje."


Links: Solo-knoflook in karton, rechts: Chinese knoflook in de 200g-verpakking.

Voldoende opbrengst in de Duitse teelt
Naast de belangrijkste volumes uit de bekende knoflooktelende landen, biedt Sturmberg tijdens het seizoen ook kleinere volumes uit Duitsland en Nederland aan. "Vorig jaar waren de opbrengsten zeer bevredigend, vooral in de Pfalz. Door de eerder genoemde weersomstandigheden hebben lokale telers zelfs knoflook van betere kwaliteit geoogst dan de Spanjaarden." Sturmberg ziet ook verdere groeimogelijkheden wat betreft de consumptie. "Hoewel de consumptie per hoofd van de bevolking geleidelijk toeneemt, is deze nog lang niet op het niveau van andere Europese landen. Niettemin winnen nicheproducten zoals zwarte knoflook, die wij zelf uit Spanje betrekken, geleidelijk aan belang. Wat dat betreft zijn we op de goede weg."

Voor meer informatie:
Jörg Sturmberg
JERSA Fruchtimport GmbH
Zum Scheider Feld 40
51467 Bergisch Gladbach, Duitsland
Tel: +49 (0)2202 980 860
[email protected]
www.jersa.de

Publicatiedatum: