Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In Brazilië moeten we heel veel zoete aardappelen weggooien"

De droogte die eerder dit jaar grote delen van Brazilië trof, heeft ertoe geleid dat producenten in het land te maken kregen met veel kwaliteitsproblemen bij zoete aardappelen, met "gaten en krassen op de schil" wat resulteerde in veel afkeuringen voor export, voornamelijk naar Europa. "De oogst van zoete aardappelen is momenteel groot, maar het uiterlijk van de schil is aangetast door sommige plagen als gevolg van het gebrek aan regenval aan het begin van het jaar," zegt Cassiano Berol van de Braziliaanse exporteur Agricola Plantar.

Hij zegt dat het droge weer dat leidde tot droge grond, ervoor heeft gezorgd dat sommige plagen de overhand kregen en schade aan de schil veroorzaakten. "Door de langdurige droogte in de grond hebben micro-organismen water gevonden in de zoete aardappelen zelf, wat heeft geleid tot schade aan de schil, zoals gaten en krassen. Daarom moeten we op dit moment veel van de zoete aardappelen weggooien, omdat slechts een minderheid van de aardappelen een mooie schil heeft die geschikt is voor export."

De recente hevige regenval en aardverschuivingen in het noordoosten van Brazilië hadden een klein effect op de productie van zoete aardappelen. Berol zegt ondanks deze tegenslag in de conditie van de schil, ze nog steeds zoete aardappelen van acceptabele kwaliteit kunnen exporteren naar wereldmarkten. Dit omvat Europa, Canada en hun Zuid-Amerikaanse buren Uruguay en Argentinië.

Een traditioneel sterke lokale markt in Brazilië helpt ook om verliezen te beperken wanneer de kwaliteit is aangetast. "De Braziliaanse binnenlandse markt voor zoete aardappelen is ook sterk. Wij als Braziliaanse consumenten maken ons niet zo druk om deze krassen en gaten op de schil zoals Europese consumenten dat doen, aangezien het meer gerelateerd is aan het uiterlijk van de aardappel en niet aan kwaliteit. Dit extra verkoopkanaal is iets dat Brazilië helpt wanneer onze export iets lager is."

Berol verwacht dat de export van zoete aardappelen uit Brazilië sterk zal blijven tot de Europese zomer in volle gang is. "De export van zoete aardappelen blijft robuust in Brazilië, maar neigt lager te zijn tijdens onze wintermaanden juni en juli, terwijl het dan zomer is in Europa."

Voor meer informatie:
Cassiano Berol
Agricola Plantar
Tel: +55 11 9 9676 8378
[email protected]
www.agricola-plantar.com.br

Publicatiedatum: