Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Oorlogssituatie Israël bepaalt grootte primeuraardappelen"

De laatste bewaaraardappelen uit de Beierse teelt zijn nu verkrijgbaar en het seizoen van dit jaar loopt ten einde. Normaal gesproken komen de laatste regionale verpakte producten midden tot eind april op de markt, bevestigt Maximilian Hofbeck, adjunct-directeur van het gelijknamige sorteer- en verpakkingsbedrijf in Dietenhofen, Franken. "Wat de kwaliteit betreft, hield de voorraad tot het einde van het seizoen goed stand. De prijzen waren grotendeels stabiel in februari en maart, terwijl er tussen november en januari verschillende kleine prijsstijgingen waren."

De verpakker en dienstverlener voor de Zuid-Duitse retail verwijst ook naar de uitdagingen in de teelt, in de eerste plaats de inflatiegerelateerde kostenstijgingen, maar ook de moeilijkere teeltomstandigheden. "Klimaatverandering en de druk van plagen, in combinatie met de eisen die retailers stellen aan het uiterlijk en de kwaliteit van de producten, vormen grote uitdagingen voor verpakkers en telers en leiden uiteindelijk tot meer afkeur dan 5-10 jaar geleden." De overwegend kleinschalige tuinbouw in Beieren betekent ook dat de knollen over het algemeen minder uniform zijn dan in Noord-Duitsland, voegt Hofbeck toe.

Terwijl het regionale seizoen ten einde loopt, komt de aanvoer van geïmporteerd product geleidelijk op gang. Hofbeck: "In de primeuraardappelsector verpakken we momenteel voornamelijk Egyptische consumptieaardappelen. De kwaliteit is tot nu toe allemaal goed, maar de volumes zijn niet buitensporig. We staan echter nog maar aan het begin, daarom kunnen we het totale volume nog niet precies inschatten." De eerste Israëlische primeuraardappelen zouden ook tegen het einde van de maand geleverd moeten worden. "De oorlogssituatie heeft ons opnieuw laten zien dat we in de verpakkingssector nog steeds afhankelijk zijn van beide herkomsten. Door de oorlog is er momenteel een tekort aan sorteerpersoneel in Israël, wat tot uiting komt in de sortering van het product. Er is een tekort aan kleine aardappelen, omdat deze in Israël niet uit de grondstofstroom zijn gehaald." Desondanks zijn de Israëlische producten meestal mooier dan die uit Egypte vanwege de bodemgesteldheid en zijn ze daarom € 5-10 duurder per 100 kilo.Uitbreiding van het areaal voor rode uien verwacht
Net als bij de aardappelen staat ook de Beierse uiensector nu kort voor het einde van het seizoen. Daarna zal men zich ofwel met producten uit Noord-Duitsland of uit het buitenland bedienen, of het nu Oceanië (Tasmanië en Nieuw-Zeeland) of Zuid-Afrika is. Hofbeck. "In de herfst worden traditioneel de zwakkere partijen op de markt gebracht, echter stelde de regionale inkoop dit jaar vanwege de nattigheid en de toegenomen kwaliteitsproblemen een nog grotere uitdaging dan anders. Aan het begin van het seizoen leek het alsof er dit jaar voldoende aardappelen en te weinig uien waren. Dit is tijdens de jaarwisseling volledig omgedraaid, met andere woorden, er is de afgelopen weken een tekort aan aardappelen geweest, terwijl er voldoende uien zijn."

Naast gele uien is Hofbeck ook gespecialiseerd in de inkoop en afzet van rode uien. "In tegenstelling tot gele uien zijn rode uien, zowel uit Beieren als ook elders in het land, dit jaar nogal schaars en duur. Vraag en aanbod veranderen echter van jaar tot jaar. Op voorwaarde dat er voldoende zaaigoed beschikbaar is, bestaat de mogelijkheid dat, dankzij de aantrekkelijke prijzen, het areaal rode uien in het komende seizoen weer iets zal toenemen, wat weer tot grotere volumes kan leiden", besluit Hofbeck.

Voor meer informatie:
Maximilian Hofbeck
Fritz Hofbeck GmbH
Sorteer- en Verpakkingsbedrijf
Seubersdorf 32
90599 Dietenhofen, Duitsland
Tel. +49 (0)9105 997917
[email protected]
www.fritzhofbeck.de

Publicatiedatum: