Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese zoete aardappel ondervindt sterke concurrentie Egypte

Hoewel de hoge temperaturen ervoor hebben gezorgd dat het 2022-seizoen vroeg was begonnen, is het 2023/2024-seizoen, dat op 30 augustus 2023 is begonnen, slechts vier dagen later van start gegaan met gecompliceerdere groeiomstandigheden dan vorig jaar. "Er was sprake van veel aan de weersomstandigheden gerelateerde ups en downs. De regen en de kou in mei tijdens de plantperiode, zorgden voor enkele verliezen (stekken). Daarna, in de tweede helft van juni, maakten de warme en vochtige weersomstandigheden het lastiger om onkruid mechanisch te bestrijden en moest er meer handmatig gewied worden. Eind oktober viel er ook nog eens 300 mm regen, waardoor de oogst tot stilstand kwam. "Uiteindelijk kregen we half november weer te maken met goede weersomstandigheden en konden we door het aantal ploegen te verdubbelen oogsten wat er nog over was. Een heel positief aspect aan dit seizoen is dat de bewaaromstandigheden perfect waren. "De zoete aardappelen hielden zich tijdens het zouten heel goed, in tegenstelling tot de grote rottingsproblemen die we drie jaar geleden ondervonden na een gelijksoortige natte periode toen de oogst nog niet rond was."

Benoit Labouille, hoofd van de bedrijven SCEA Pinchagut en SCEA Bio Pinchagut, beide gevestigd in de regio Nouvelle-Aquitaine in Frankrijk, verwelkomt het tiende zoete aardappelseizoen. Benoît blikt terug op het Franse seizoen, dat net is afgelopen, en op de uitdagingen van het komende seizoen op het gebied van de teelt en afzet.

Sterke concurrentie uit Egypte
Het seizoen is goed van start gegaan met een sterke interesse voor de Franse herkomst aan het begin van het seizoen en meerdere toezeggingen van Franse retailers. Sinds half december is de Franse zoete aardappel echter in een nadelige positie terechtgekomen door de toenemende concurrentie uit het buitenland. Met name de concurrentie uit Spanje en Egypte is sterk voelbaar. Hoewel de Franse herkomst nog steeds een belangrijke rol speelt in de aankoopbeslissing van Franse consumenten, is het duidelijk dat de prijs nu doorslaggevend is in de huidige situatie. Als de prijsverschillen heel groot zijn, met buitenlandse zoete aardappelen die in de winkels worden verkocht voor minder dan € 1,50, gaan Franse consumenten voor de laagste prijs," zegt Benoit.

De kerstacties in supermarkten zorgen er vaak voor dat Franse zoete aardappelen enigszins aan marktaandeel verliezen, maar meestal weten deze hun positie een maand later wel weer terug te winnen. "Dit jaar duurden de acties echter tot januari, waardoor we pas in februari weer in een goed ritme kwamen." Geconfronteerd met een steeds grotere vraag blijven de Franse opbrengsten stijgen, maar Benoit Labouille waarschuwt dat het van cruciaal belang is dat de prijzen ruim boven de importprijzen blijven uitkomen, anders kan de marktsituatie weleens heel ingewikkeld worden. Onze opbrengsten zijn nog steeds klein en onze arbeidskosten zijn te hoog vergeleken met die van buitenlandse concurrenten."

Ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen
SCEA de Pinchagut teelt zowel conventionele als biologische zoete aardappelen op bijna 40 hectare. Het areaal wordt momenteel uitgebreid. Daarnaast blijft het bedrijf investeren in het verbeteren van de opslag- en verpakkingsomstandigheden om de rijpings- en opslagfase te perfectioneren, de flexibiliteit te vergroten om aan de behoeften van de klanten te voldoen en de werkzaamheden van de diverse teams te vergemakkelijken.

Voor meer informatie:
SCEA de Pinchagut
Pinchagut 33113 Bourideys
benoit.labouille@pinchagut.fr

Publicatiedatum: