Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijzen eerste Peruaanse gember zeer hoog

De oogst en export van biologische gember in Peru is van start gegaan met een sterke vraag. Nooit eerder waren de prijzen zo hoog aan het begin van een seizoen. "De prijzen beginnen altijd op een minimum, maar dit jaar zijn die veel hoger dan gebruikelijk. Aan het begin van het seizoen lagen de telersprijzen op 2 soles per kilo (€ 0,50) en op dit moment op 3 soles per kilo (€ 0,75). Dit is de voorbode van een zeer gecompliceerd seizoen wat de prijzen betreft. Het was ook vorig seizoen al een probleem voor Peruaanse exporteurs en voor de importeurs", vertelt Marco Antonio Salas Cueva, directeur van Jalhuca Amazonía, een Peruaanse teler en exporteur van biologische gember.

Het seizoen begon in maart. De lokale markt is daarbij de belangrijkste consument van het nieuwe product genaamd babygember. "Laten we niet vergeten dat Peru een grote consument van gember is en dat de consumptie jaar na jaar toeneemt vanwege het stijgende belang van de horeca. In de laatste week van maart waren er al enkele exporteurs die gember per vliegtuig naar het buitenland verzonden, vooral naar de Verenigde Staten waar, net als in veel bestemmingslanden, een tekort is. Ons bedrijf is net begonnen met luchtvrachtzendingen naar Europa."

Hij zegt dat de gember nog steeds zijn rijpingscyclus aan het afronden is. "Daarom kan de export alleen per vliegtuig gebeuren. Pas in mei zullen we beginnen met zeevrachten. Op enkele van onze percelen kunnen we in de tweede week van mei oogsten voor verzending per schip, maar het weer zal uiteindelijk de bepalende factor zijn. Toch zien de percelen er zeker gezond uit, terwijl we vorig jaar problemen hadden met een bacterie. Uit rapporten blijkt dat een goed percentage van het areaal preventief behandeld is met koper en biologische gewasbeschermingsmiddelen", legt Salas uit.

Als exporteur heeft Jalhuca Amazonía ook andere telers geholpen om de bacteriën te bestrijden. "We ondersteunen partnertelers met biologische gewasbeschermingsmiddelen die we gratis leveren zodat ze deze bacterie kunnen bestrijden. Echter, er zijn veel nieuwe telers aangemoedigd door de goede prijzen van vorig jaar die, zonder het juiste advies, gember hebben aangeplant. Die vormen een risico, want zo krijgt de bacterie nog steeds ruimte dit seizoen."

"Er is veel interesse van nieuwe bedrijven om de gembersector te betreden. Onlangs kwamen vertegenwoordigers van een groot koffie- en cacaobedrijf langs die interesse hadden om het productportfolio uit te breiden en ook gember te vermarkten. Ook vorig jaar traden er al nieuwe exporteurs toe, zoals bijvoorbeeld Blue Pacific Oil, die voor de verrassing zorgde met zijn enorme export in 2023-2024."

Jalhuca Amazonía is een familiebedrijf dat al drie generaties in handen is van mensen die enkele decennia geleden begonnen met de teelt van koffie en cacao. Het bedrijf is gevestigd in de provincie Satipo, waar 70% van het tuinbouwareaal met gember is beplant.

"We zijn in 2018 met de teelt van gember begonnen door een strategische alliantie met het Spaanse Jalhuca Explotaciones. Onze belangrijkste bestemming is de westkust van de Verenigde Staten, waar we leveren aan een partner die gespecialiseerd is in biologische producten. Onze gember wordt gedistribueerd van Californië tot Alaska. Nu zijn we op zoek naar een commerciële partner voor de oostkust van Noord-Amerika en voor het Verenigd Koninkrijk. We hebben biologische certificaten, alsook GlobalGAP en GRASP om de markt van de Verenigde Staten, Canada, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en heel Europa te kunnen bedienen. Dit seizoen kunnen we 160 containers gember en 20 containers kurkuma exporteren", besluit Salas.

Voor meer informatie:
Marco Antonio Salas Cueva
Jalhuca Amazonía S.A.C.
Tel: +51 949 620 606 (Peru)
[email protected]

Publicatiedatum: