Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lindert Moerdijk, MSP Onions:

'Kwaliteitsverschillen uien zijn verwarrend voor eindklanten, maar prijsdaling was deels onnodig"

Tholen - De uienprijs ging de afgelopen weken in een rechte lijn naar beneden. "Die prijsdaling was deels onnodig, maar heeft na een waardeloze periode uiteindelijk wel geleid tot een stabielere afzetmarkt en meer mogelijkheden. Stabilisatie van de markt is nu ook op zijn plaats, het gaat geen extra handel brengen als de prijs verder verlaagd wordt. Eigenlijk kunnen we momenteel ieder vragend land beleveren en de juiste prijs aanbieden", zegt Lindert Moerdijk van MSP Onions.

"Het is opmerkelijk om te zien dat er de laatste tijd zoveel negatieve verhalen over de markt werden gepubliceerd. Als vraag en aanbod hun werk doen, komt er vanzelf balans en moeten we vooral kijken naar de mogelijkheden in de komende periode in plaats van negatief doen over gedane zaken", aldus de exporteur. "De kwaliteitsverschillen zijn enorm en daardoor ook erg verwarrend voor eindklanten. Die kunnen grote prijsverschillen te zien krijgen en denken dat het allebei goede uien zijn. Iedere verwerker zal beamen dat praktisch iedere partij zijn eigen verhaal heeft waardoor het ook niet mogelijk is om een baalprijs te koppelen aan een bepaalde maat. Alles hangt samen met de kwaliteit."

"Op de boer zie je die prijsverschillen ook terug en met name het zakken van de industrieprijs trekt dat prijsverschil nog wat extremer. Als exporteurs pretenderen dat goedkope uien ook van goede kwaliteit zijn, dan is het voor de eindklant overzee soms lastig kiezen. Dichterbij in Europa ligt de waarheid binnen twee dagen op tafel. Echt goede kwaliteit is schaars in Europa. Dat geeft ons veel kansen want er is wel behoefte aan."

"Dankzij onze optische sorteerder blijft onze kwaliteit stabiel hoog en daardoor is er nog geen rustige week geweest dit seizoen. We hebben vaak ook op de zaterdagen nog gesorteerd om voldoende inpakvoorraad te houden. Dit komt ook mede door de hogere uitvalpercentages dit seizoen, daardoor blijft er netto minder over en dat moet je dan proberen te compenseren", besluit Lindert. "Al met al is het een heel bijzonder seizoen en blijkt gelukkig weer dat de uienmarkt niet te voorspellen is. Waar vorig jaar speculeren werd beloond, heeft het dit jaar veel geld gekost. En zo blijven het uien, het kan alle kanten op en dat is precies de charme van deze sector."

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
[email protected]
www.msp-onions.com