Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lamb Hass teelt fors in opmars in Valencia

Het avocadoseizoen in de Valenciaanse Gemeenschap nadert zijn einde na een goede oogst en een prima afzet van Lamb Hass, het belangrijkste ras in de regio. Het areaal in Valencia en omstreken blijft groeien en men verwacht dat de oogst de komende jaren nog aanzienlijk zal toenemen.

"De opbrengst van Hass avocado's was dit jaar lager en de oogst eindigde eerder dan gebruikelijk, wat de vraag naar Valenciaanse Lamb Hass avocado's, die wel een goede opbrengst hadden, een extra impuls heeft gegeven", zegt Vicente Bayona, CEO van het teelt- en handelsbedrijf Tropical Bayper en vertegenwoordiger van kwekerij Viveros Brokaw. "We zitten nu in de laatste fase van het Lamb Hass seizoen en we ontvangen al de eerste ladingen Hass avocado's uit Peru."

Volgens Vicente Bayona variëren de gemiddelde prijzen voor Lamb Hass tussen € 2,30 en € 2,60 per kilo voor de grotere maten en bedragen ze € 2,10 voor het middelgrote fruit en € 1,50 voor de kleinste maten.

In de Valenciaanse Gemeenschap beslaat het areaal inmiddels al bijna 4.000 hectare. Dat is ruim 15% van de Spaanse avocadoteelt. "Dit jaar worden er ongeveer 50.000 nieuwe bomen geplant, voornamelijk van het Lamb Hass ras. Er worden immers nog steeds percelen gevonden met de ideale bodem- en microklimaatomstandigheden voor deze teelt", zegt Vicente Bayona.

"Er zijn veel vrij jonge bomen in de Valenciaanse Gemeenschap die nog jaren verwijderd zijn van het bereiken van hun volledige productiepotentieel, en wanneer dit gebeurt, zal de oogst meer dan 10.000 ton bedragen", schat Bayona, die het grootste deel van de avocadoplantenverkoop in de Valenciaanse Gemeenschap voor zijn rekening neemt. "Toch mag niet vergeten worden dat de oogst van Lamb Hass in Valencia maar kort duurt, van maart tot half april. Zal dit niet te veel aanbod zijn in zo'n kort tijdsbestek?", vraagt hij zich af.

De Valenciaanse avocado onderscheidt zich als een lokaal, duurzaam product met alle voedselveiligheid- en traceerbaarheidsgaranties, in tegenstelling tot overzeese avocado's.

"Ook dit jaar zijn er weer bedrijven bijgekomen die naar onze avocado's hebben gevraagd. Langzaam maar zeker wordt Lamb Hass meer geïntroduceerd in de Europese supermarkten. Het is een avocado met zeer goede eigenschappen als hij op het optimale moment wordt geoogst. En de maatsortering is grover dan die van Hass", zegt Vicente Bayona. "Toch missen we nog steeds meer ondersteuning voor het lokale product van de supermarktketens in de Valenciaanse Gemeenschap", besluit hij.

Voor meer informatie:
Vicente Bayona Pérez
Tropical Bayper
Mob: +34 616445682 (Spanje)
[email protected]
www.bayex.es

Publicatiedatum: